Uprchlický tábor Ilustrační foto: Wikipedia

Průzkum: Němci mají stejně velký strach z přistěhovalců jako Češi

Drtivá většina Němců má velký strach z přistěhovalců. Osmdesát procent Němců má strach ze zvýšení veřejného dluhu, přílišného vlivu islámu a cizích kultur v Německu, z kriminality, z konkurence a z pravicových stran. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Infratest – dimap v Německu.

Poslední data jsou ze středy tohoto týdne. Češi mají stejný strach jako Němci, ale český strach oslabuje naše zakotvení v EU, napsala k českému průzkumu agentura STEM.
Průzkum je uskutečňován telefonicky každý měsíc na strukturovaném vzorku čítajícím více než tisícovku respondentů a už druhý měsíc po sobě se výsledky nemění. Poslední průzkum byl uskutečněn ve středu před čtvrtečním jednáním německých vládních partnerských stran o krizi v důsledku vysokého množství přistěhovalců a žadatelů o azyl v Německu.

Základní teze výzkumu zněla „Mám strach, že k nám přichází mnoho uprchlíků,“ za níž následoval důvod strachu. Podle analýzy má nejvíce respondentů strach z pravicových stran, je jich celých 87%. Na druhém místě je strach ze zvýšení veřejného dluhu – 85%. S tezí, že se zvýší konkurence v bydlení, souhlasilo 79% oslovených Němců, zatímco 78 %Němců má strach z příliš vysokých plateb za bydlení a péči.

Téměř 80% Němců má strach z islámu

Stejný strach jako ze zvýšených cen mají Němci z přílišného vlivu islámu. Plných 78% souhlasilo, že v Německu bude mít islám příliš silný vliv, z čehož mají strach. Menší strach než z islámu mají Němci obecně z přílišného vlivu cizích kultur v Německu – 69%.

Strach, že se v Německu zvýší pouliční kriminalita, má 76% Němců. Obavu, že se zvýší terorismus v Německu, má 75%.
Více než polovina oslovených Němců má strach, že v Německu je ohrožena prosperita. Takový strach má 53% Němců. Nejmenší strach mají Němci z konkurence na trhu práce. Co se týče zařazení na trh práce se přistěhovalců nebojí 51% Němců, neboli pouze 49% Němců má strach z konkurence přistěhovalců na trhu práce, vyplývá z čerstvého německého průzkumu uskutečněného v listopadu 2015.

Český strach zpochybňuje polistopadový vývoj

V České republice mají strach z uprchlíků dvě třetiny obyvatel a ještě více lidí, přes 80 procent, se bojí rozšíření islámu v zemi. Strach mají lidé i z jeho fundamentalistického vyhrocení a propojení s terorismem a organizovaným zločinem. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM.

„Strach z uprchlíků je u nás veliký a prochází napříč celou společností. Bylo by ale velkou chybou vidět strach z uprchlíků izolovaně. Jde totiž především o strach z rozšíření islámu u nás, o strach z jeho fundamentalistického vyhrocení a propojení s terorismem a organizovaným zločinem. Dnes iracionální, emotivně zakotvený, nestrukturovaný strach z celého souboru těchto rizik oslabuje naše zakotvení v Evropské unii a zpochybňuje také výsledky polistopadového vývoje,“ vysvětluje na rozdíl od německé agentury česká agentura STEM, která výzkum uskutečnila deset dní v září na vzorku 925 respondentů.

Irena Válová