Evropská komise bude sledovat stav právního státu v Polsku

Evropská komise bude sledovat stav právního státu v Polsku, především kvůli dění okolo tamního ústavního soudu. Po dnešním jednání komise to uvedl její místopředseda Frans Timmermans s tím, že cílem procesu je nyní společně s Varšavou objektivním způsobem vyjasnit fakta. Dnes spuštěný formální postup teoreticky může vést až k omezení hlasovacích práv Polska v unii.

První fází mechanismu, ustaveného v roce 2014, je „zhodnocení situace“. Až pak bude podle Timmermanse možné proceduru uzavřít, či posunout do další etapy.

„Jsem přesvědčen, že dialog bude možné vést a těším se na něj,“ prohlásil Timmermans. Opakovaně dnes zdůrazňoval, že celá procedura je kooperativní a vše se tedy odehrává ve spolupráci komise, tedy strážce unijních smluv, a polské vlády. Komise, včetně jejího šéfa Jeana-Clauda Junckera, podle Timmermanse postup podpořila. Juncker přitom dával ještě nedávno najevo, že dnes zvolený postup nepředpokládá.

Postup nové polské vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která rychle mění dosud platná pravidla a podle opozice si především upevňuje vlastní moc v soudnictví a médiích, vzbudil pozornost členů komise už v závěru loňského roku.

Timmermans se proto – spolu s některými dalšími eurokomisaři – v prosinci dvěma dopisy obrátil na Varšavu s žádostí o vysvětlení kroků kabinetu. Polská strana v lednu ve dvou reakcích otázky komise ostře odmítla.

Timmermans dnes podokl, že v novém dopise polské vládě své dotazy zopakoval a uvedl také, že je připraven kdykoliv do Varšavy přijet jednat.

V závěru nyní spuštěné procedury by musely členské země EU jednomyslně rozhodnout, že Varšava soustavně a dlouhodobě porušuje základní evropské hodnoty. Maďarsko přitom už dalo najevo, že pro takový postoj hlasovat nebude. K omezení práv země, která hodnoty porušuje, pak stačí rozhodnutí kvalifikované většiny států EU.

(čtk)