České ministerstvo spravedlnosti tendr na náramky v minulosti opakovaně zrušilo Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Slováci předběhli Česko, zavádějí elektronické náramky pro vězně

Slovensko zavádí do praxe systém elektronických náramků pro odsouzené k domácímu vězení za méně závažné trestné činy. Od nového opatření si stát slibuje uvolnění míst ve věznicích a snížení nákladů na vězenství.

Patrně prvním rozhodnutím o použití elektronického náramku pro odsouzeného na Slovensku byl verdikt okresního soudu v Martině. Ten podle mluvčího krajského soudu v Žilině Jozefa Michni tento týden potrestal obviněného za ublížení na zdraví a výtržnictví ročním domácím vězením. Zároveň mu soud zakázal požívat alkoholické nápoje.

Během odpykávání trestu se pachatel musí v době, kterou určí soud, zdržovat ve svém obydlí. Ke kontrole dodržování tohoto nařízení slouží právě elektronické náramky. Systém, na jehož provoz odsouzený přispívá částkou 1,50 eura (40 korun) denně, také umožňuje na dálku prověřit, zda kontrolovaná osoba není pod vlivem alkoholu.

Zákon o zavedení elektronických náramků schválil slovenský parlament loni na jaře. Později začala testovací fáze projektu, který počítá s monitorováním až 2000 lidí. Během odpykávání trestu pachatel například bude moci dále vykonávat práci ve svém zaměstnání.

Trest domácího vězení byl na Slovensku zaveden již v roce 2006, soudy tuto možnost ovšem příliš nevyužívaly. Důvodem byla právě komplikovaná kontrola dodržování tohoto alternativního trestu, který mohou slovenské soudy nyní vyměřit až na dva roky. Pokud odsouzený neplní podmínky a omezení, jež mu vyplývají z trestu domácího vězení, soud mu nařídí odpykat si zbytek trestu ve vězení.

Podle dřívějších informací slovenského ministerstva spravedlnosti by náklady spojené s monitorováním odsouzeného k domácímu vězení měly být o zhruba dvě třetiny nižší než výdaje spojené s pobytem pachatele ve vězení.

Elektronické náramky také umožní monitorovat na dálku pohyb výtržníků a násilníků, kterým byl například zakázán vstup na stadiony nebo do obydlí jiné osoby.

Zakázku v hodnotě zhruba 22 milionů eur (594 milionů korun) bez daně z přidané hodnoty na vybudování slovenského systému elektronického monitorování odsouzených získala společnost ICZ Slovakia, která je dceřinou firmou pražské společnosti ICZ.

Elektronický monitoring domácích vězňů hodlá zavést také Česko. Probační a mediační služba loni v srpnu vypsala dlouho odkládanou zakázku na elektronické náramky pro vězně, tendr ale nabral další skluz kvůli prodloužení termínu k podání nabídek. Do tendru se navíc nikdo nepřihlásil, podle firem byly podmínky příliš náročné.

(čtk, epa)