Merkelová podle informací účastníků porady vedení označila kolínské události, které se staly dva měsíce před důležitými zemskými volbami, za "tvrdý úder" Foto: CDU

Špičky CDU řeší krizi ve straně po silvestrovských incidentech, nálada je pod bodem mrazu

V členské základně německé Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové poklesla po silvestrovských sexuálních útocích proti ženám připisovaných imigrantům nálada „pod bod mrazu“. Šéfku vlády o tom informovaly stranické špičky, které se v pátek sešly na dvoudenním uzavřeném zasedání v Mohuči a dlouhé hodiny se radily o možných východiscích z nastalé krize.

Představitelé CDU naléhají po hromadných útocích na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších městech na zpřísnění imigračních zákonů, napsala agentura DPA.

Předsednictvo strany podle ní dnes schválilo Mohučskou deklaraci, která byla v konečné podobě v některých pasážích zostřena oproti původnímu návrhu. Osobám, jimž byl přiznán azyl, žadatelům o azyl a uprchlíkům má být odňato právo pobytu už v případě, že budou pravomocně odsouzeni za trestný čin k odnětí svobody i podmíněně. Právní experti však poukazují na to, že i tak bude obtížné takové pachatele vykazovat, pokud pocházejí ze zemí zmítaných válkami a násilím.

Silvestrovské události znamenají podle vedoucích představitelů CDU zlom, zvláště znepokojivý s ohledem na blížící se důležité zemské volby, informovala německá média. „Nálada v základně je pod bodem mrazu,“ citovala média prohlášení Carstena Linnemanna. Jestliže příliv uprchlíků do země zůstane na dosavadní úrovni, jejich integrace se nezdaří, varoval tento čelný představitel CDU.

Merkelová podle informací účastníků porady vedení označila kolínské události, které se staly dva měsíce před důležitými zemskými volbami, za „tvrdý úder“. Premiér spolkové země Hesensko Volker Bouffier prohlásil, že „Kolín všechno změnil“ a lidé nyní propadají pochybnostem.

Při incidentu ze silvestrovské noci v Kolíně muži – podle svědků přistěhovaleckého původu – hromadně sexuálně napadali ženy v okolí kolínského hlavního nádraží. Německé policii se přihlásilo přes 120 obětí. Policejní prezident v Kolíně nad Rýnem Wolfgang Albers byl poté postaven mimo službu. Albers čelil kritice kvůli tomu, že veřejnost informoval o incidentech pozdě a zamlčoval původ podezřelých.

Opozice v zemském sněmu nejlidnatější země Severního Porýní-Vestfálska se ale nehodlá spokojit jen s Albersovým vyhozením a svou kritiku nyní zaměřila i na osobu zemského ministra vnitra Ralfa Jägera (SPD). Vytýká mu, že na kolínské incidenty reagoval příliš pozdě.

Incidenty podobné tomu kolínskému se odehrály také v dalších městech. V Hamburku se jejich obětí stalo přes 50 žen, ve Stuttgartu asi desítka. Ve všech případech skupiny mladých mužů obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly.

(čtk)