Stý člen Unie obhájců Radek Šmerda Foto: army.cz

Unie obhájců ČR přijala 100. člena, je jím exministr dopravy Šmerda

Stým členem Unie obhájců České republiky se stal exministr dopravy JUDr. Radek Šmerda Ph.D. Unie obhájců oznámila, že byl přijat na posledním lednovém jednání prezídia.

Unie obhájců byla založena na jaře roku 2014 v reakci na rostoucí přesvědčení politiků, ale i mnoha jedinců bez politické funkce, že všechny lidi a všechny možné činy lze trestně stíhat a stát tak má činit bez ohledu na zákony.

Prezídium Unie obhájců tvoří advokáti Tomáš Gřivna, Marek Nespala, Filip Seifert, Petr Toman, Lukáš Trojan a Václav Vlk. Unii obhájců ČR předsedá advokát Tomáš Sokol.

Unie obhájců byla v roce 2014 založena mimo jiné jako odpověď na vychýlené kyvadlo na stranu represe. „Pomyslné vahadlo se naklonilo trvale a značně na stranu represivních složek, což je problém sám o sobě. Možná ale ještě horší je, že se tak děje za obdivu  nemalé části veřejnosti, medií a jak už to v takových případech bývá, i řady politiků,“ uvádí Unie mezi důvody svého založení.

Podle dalšího komentáře Unie obhájců to možná souvisí s celkovou frustrací  části spoluobčanů, kteří jsou přesvědčeni,  že příčinou všeho, co se jim aktuálně nelíbí,  je minulá i současná   kriminalita, obecně zřejmě označitelná jako hospodářská. A také korupční jednání, včetně takzvané politické korupce. Reakcí na takové pocity je volání po pevné ruce a nekompromisním trestním postihu bezmála všeho a všech. Dílem v reakci na tuto poptávku, dílem pak z povahy samotné instituce reagují orgány činné v trestním řízení vyšetřováním a zahajováním trestního stíhání. „O důvodnosti těchto trestních stíhání, ale i použitých metodách vyšetřování, máme čím dal větší pochybnosti. A nejen my, ale i další kolegové,“ napsalo u příležitosti založení Unie obhájců před rokem a půl její prezídium.

V současnosti členové nejvíce diskutují o judikatuře Evropského soudu pro lidská práva, o ustanovování obhájců ex offo a odměně obhájce v případě přiznání bezplatné obhajoby nebo na téma „odvážný procesní postup“.

Unie za svoji existence vydala 17 stanovisek k postupům orgánů činných v trestním řízení nebo k navrhované legislativě.

(ire)