Předseda Státního fondu hmotných rezerv Pavel Švagr odeslal podklady pro rozhodnutí na vládu. On sám se zřejmě kloní k žalobě v Německu, plyne z hacknutých mailů.Foto: SSHR

Vláda bude rozhodovat o žalobě ve věci Viktoriagruppe

O případné žalobě v případu Viktoriagruppe bude rozhodovat vláda. Podklady k rozhodnutí obdržela od předsedy Státního fondu hmotných rezerv Pavla Švagra už loni v prosinci. Dosud však vláda případ české nafty zadržované v Německu na své jednání nezařadila.

Loni 13. prosince uvedl předseda Státního fondu hmotných rezerv Pavel Švagr, že rozhodnutí o eventuální žalobě v případu Viktoriagruppe by mělo být hotovo do měsíce. Podle informace České justice však podklady pro rozhodnutí o žalobě odeslal Státní fond hmotných rezerv ještě v prosinci 2015 obratem „na vládu“.

O tom, zda český stát podá v dané věci žalobu, musí nyní rozhodnout vláda. Onen měsíc uplyne ve středu 13. ledna 2016. V tento den vláda sice jedná, ale případ Viktoriagruppe v programu jednání zařazen není.

Podle informace České justice obsahují podklady Státního fondu hmotných rezerv určené vládě dvě varianty: varianta žaloby v dané věci s výhledem několikaletého soudního sporu, a tudíž s rizikem znehodnocení české nafty zadržované insolvenčním správcem zkrachovalé firmy Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu.

Podle druhé varianty by český stát mohl dále vyjednávat s insolvenčním správcem s cílem uzavřít tzv. dohodu 80:20, podle které by insolvenční správce uznal, že 80% nafty ochraňované v zásobnících v Kraillingu patří českému státu. Už před měsícem objasnil předseda SFHR Pavel Švagr, že insolvenční správce Mirko Möllen po Češích žádá, aby v této variantě za 12 milionů korun opravili vlečku vedoucí k zásobníkům. Správce stále neuznal, že nafta patří České republice.

Státní fond hmotných rezerv odmítá věc jakkoli komentovat.

Odpovědnost přesunuta na vládu, podivná situace trvá
Jestliže Pavel Švagr před měsícem otevřeně přiznal, že jednání s německým insolvečním správcem Mirko Möllenem o české naftě zkrachovala, za měsíc se ve skutečnosti nic nezměnilo. Podivná situace trvá tak, jak o ní Česká justice informovala, pouze s tím rozdílem, že odpovědnost byla nyní přesunuta na vládu.

Kromě toho byla v případu Viktoragruppe mezitím oznámena dvě trestní podání: jedno trestní oznámení už podal Státní fond hmotných rezerv v Německu na neznámého pachatele. Druhé trestní oznámení ohlásil ministr financí Andrej Babiš, a to na Petra Malého, který jako předseda představenstva Viktoriagruppe podal u německého soudu návrh na insolvenci Viktoriagruppe. Andrej Babiš trestní oznámení podává kvůli výrokům Malého, že Babiš chtěl od roku 2013 Viktoriagruppe několikrát koupit, a když se mu to nepodařilo, nechal firmu zničit a Malému vyhrožoval.

Ani výběrové řízení na právní zastoupení českého státu před německými soudy v případu Viktoriagruppe, nemá od 23. listopadu loňského roku vítěze. Výběrové řízení, do kterého se přihlásilo šest účastníků, nebylo stále ukončeno: „Veřejná zakázka zatím nebyla ukončena,“ odpověděl na dotaz mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. Podle informace České justice však Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových vyčkává rozhodnutí vlády.

Ani hacknuté a uniklé maily nevysvětlují postup státu
K jedné události přece jen došlo: Na webu www.white-media.info byla hackery zveřejněna příchozí korespondence předsedy vlády Bohuslava Sobotky. V sekci nadepsané Sobotka – pracovní maily například Pavel Švagr dne 20. prosince 2015 předsedovi vlády píše, že se přiklání k podání žaloby v Německu. Současně upozorňuje, že končí smlouva s právníky a pokud nebude prodloužena, může Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových cokoli činit až v březnu 2016.

Z e-mailů Pavla Švagra Bohuslavovi Sobotkovi rovněž vyplývá, že český stát věděl o finančních problémech Viktoriagruppe už v září 2014, kdy Pavel Švagr 18. září 2014 premiéra informoval, že se Viktoragruppe dostává do problémů. „FÚ a celní správa už dělá na zajištění jejich majetku… Musíme zajistit, aby se nám žádná nafta v majetku státu neztratila…Pokud ztratí povolení k provozování celního skladu, nastane problém s doplatkem spotřební daně, pokud se to stane v Německu, pak jde o 850 mil. Kč. A to už je megaproblém,“ informuje předseda Státního fondu hmotných rezerv a také navrhuje „zadat BIS okamžitý důkladný monitoring Viktoriagruppe“.

Prostě jsou asi vytunelovaní a lze očekávat problém, činí závěr už v září 2014 Pavel Švagr, který upozorňuje, že Viktoriagruppe ochraňuje pro český stát naftu za 1,5 miliardy Kč. Na dotaz, zda zveřejněná korespondence nemůže ohrozit případ, uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových: „Ke kauze údajně uniklých e-mailů se nebudeme žádným způsobem vyjadřovat.“
Irena Válová