Vysocí policejní funkcionáři pěti balkánských zemí a Rakouska ve čtvrtek rozhodli posílat transporty s uprchlíky z Řecka přímo do Německa. Foto Slavko Midžor

Balkánskou stezku přebírá policie, transportuje uprchlíky z Řecka rovnou do Německa

Policejní prezidenti Rakouska, Slovinska, Chorvatska a Srbska a Makedonie podepsali ve čtvrtek dohodu o novém způsobu transportu osob po balkánské stezce. Migranti budou transporty převezeni rovnou do Německa. Týká se osob ze Sýrie, Iráku a Afganistánu. Dohoda má okamžitou platnost a její obsah bude oznámen vládám.

Zatímco politici řeční, vysocí policejní funkcionáři přešli k činům: Podle dohody pěti policejních prezidentů každý zúčastněný stát zaručí migrantům registrovaným v Řecku průjezd po železnici do Preševa, poté je převezme srbská policie v Šidu, odtud budou přepraveni do Dobova v Chorvatsku, kde je převezme slovinská policie. V obci Šentilj se pak migranti rozhodnou, zda chtějí jít do Rakouska nebo budou pokračovat do Německa.

Transporty od řecko – makedonských hranic přímo do Rakouska a Německa budou organizovány národními dopravci po železnici a zčásti autobusy Státy, kterými budou transporty projíždět, už nebudou migranty kontrolovat. Budou ale zodpovídat o zajištění pomoci těmto lidem, uvádí podrobnosti o rozhodnutí chorvatský tisk. O rozhodnutí vysokých policejních funkcionářů posílat migranty z Řecka přímo do Německa informoval rovněž německý tisk.

Kolik takových lidí bude transportováno od řecko-makedonských hranic přímo do Rakouska a Německa, záleží na kvótách stanovených v Rakousku a Německu, uvedl chorvatský policejní prezident Vlado Dominič po podepsání dohody ve čtvrtek odpoledne. Závisí to na politice v těchto zemích, která se podle policejního prezidenta mění každý den, a proto policie musí sledovat, co se děje v Německu a v Rakousku.

Policisté dohodu oznámí vládám a EU
Jednání policejních prezidentů Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Makedonie se konalo ve čtvrtek 18. února 2016 v Záhřebu. Výslednou dohodu předložili policejní prezidenti po poledni v prohlášení k médiím. „Uzavřeli jsme dohodu o tom, jak budeme organizovat přepravu migrantů z řecko-makedonské hranice přímo do Německa,“ řekl novinářům policejní prezident Chorvatska Vlado Dominič.

Podle společnému závěru se zúčastněné země pokusí do dohody zahrnout ještě Bulharsko a Albánii.

„O naší dohodě budeme informovat vlády pěti zemí a zašleme ji Evropské Radě, aby se s ní mohly seznámit všechny hlavy zemí EU na jednání v Bruselu. Naším cílem je migranty z Řecka bezbolestně poslat do Rakouska a zamezit jejich navracení. Budeme informovat naše nadřízené ministry vnitra a předsedy vlád. Na čem jsme se dohodli, má účinnost od dnešního dne,“ prohlásil policejní prezident Vlado Dominič. Současně budou vysláni policisté k ochraně zelených hranic Bulharska a Makedonie.

Politici pro každý stát stanovují vlastní podmínky
Současně Chorvatský deník net.hr vydal zprávu, že Evropská unie má údajně v plánu začít zavírat hranice EU pro osoby z Blízkého východu od 1. března 2016, jak měl potvrdit zdroj z Bruselu. Podle informace, jejíž zdroj deník neuvedl, se mají hranice uzavírat nejprve pro Iráčany, pak pro Afghánce a nakonec pro Syřany. Informaci však nelze ověřit.

Rakousko přes kritiku Evropské komise denního limitu povolených průchodů zemí, trvá na zavedení tohoto systému od pátku. EK zaslala Rakousku dopis, kterým označuje limity přijatých žadatelů o azyl za nezákonné respektive v rozporu s evropským právem, mezinárodním právem i s konvencemi. Podle EK musí Rakousku přijmout každého, kdo v zemi nebo na hranicích požádá o azyl. Země se brání, že takových osob loni přijala 100 tisíc. Rakousko na své jižní hranici se Slovinskem od tohoto pátku stanoví limit 80 žadatelů o azyl denně a povolí průchod maximálně 3200 osobám mířícím do sousedních zemí.

Ministryně vnitra Slovinska Vesna Györkös Žnidar oznámila, že Slovinsko bude přijímat žadatele o azyl v závislosti na kvótě vyhlášené Rakouskem.
Irena Válová