Negativní důsledky vzniknou podle EK i pro vedení exekučního řízení a soudní exekutory Foto: archiv

Exekutorská komora navrhuje tzv. chráněné splátkové řízení

Exekutorská komora chce zmírnit negativní dopady exekuce na dlužníky při současném zachování práv věřitelů. Vedle zavedení místní příslušnosti exekutorů proto navrhuje například takzvané chráněné splátkové řízení vedené soudním exekutorem či zpoplatnění exekučních návrhů pro věřitele. Záměr dnes představila prezidentka komory Pavla Fučíková.

Zavedení chráněného splátkového řízení spočívá v možnosti splátkového kalendáře u takzvaných bagatelních pohledávek před samotným začátkem exekuce. Nebyl by k němu nutný souhlas věřitele. „Dokud bude dlužník splácet, nebude zahájeno exekuční řízení,“ dodala Fučíková.

Komora také navrhne povinné zpoplatnění exekučních návrhů a další opatření, která by omezila zahajování marných a bezvýsledných exekucí a zvýšila odpovědnost věřitelů za způsob vymáhání. Bude prosazovat i legislativní řešení, která umožní ukončit exekuční řízení u případů, u nichž už nelze očekávat uspokojení vymáhaných nároků.

„Zpřehledníme úřední rozhodnutí a listiny exekutorů a sjednotíme jejich vzhled. Zjednodušíme přístup k údajům v Centrální evidenci exekucí ČR. Rozšíříme sběr statistických dat o působnosti soudních exekutorů a zlepšíme veřejnou dostupnost těchto údajů,“ doplnila Fučíková.

Soudy loni zahájily podle odhadu ministerstva spravedlnosti 755.000 exekucí, což je o 73.000 méně než předloni. Obvyklá výše exekucí je kolem 9000 Kč. Většina (56 procent) pohledávek vymáhaných soudními exekutory je v pásmu takzvaných bagatelních pohledávek, tedy do 10.000 Kč.

Exekuce je zahajována soudem na návrh věřitele. Soudní exekutoři nemají na počet exekucí vliv. Platí také, že počet exekucí nelze ztotožňovat s počtem dlužníků, protože dlužník může čelit většímu počtu exekucí.

(čtk)