Rakouský kancléř Werner Faymann Foto: Facebook

Kancléř Faymann: Rakousko se hlásí k plánu V4, chce zajistit všechny hranice na balkánské stezce

V případě nefungující vnější hranice schengenu stojí Rakousko při Visegrádské skupině a hlásí se k plánu B na vytvoření hranice mezi Makedonií, Bulharskem a Řeckem proti nekontrolovanému přílivu osob z Blízkého východu a Afriky. Uvedl to rakouský spolkový kancléř Werner Faymann.

Rakouský kancléř Werner Faymann odpovídal na otázku rakouského deníku Kurier, na které ze dvou židlí Rakousko ve skutečnosti sedí – zda spolu s Merkelovou nebo zda patří k opačné straně spolu se zeměmi V4: „Co se týče rozdělení uprchlíků v Evropě, patříme k Německu a Švédsku. Co se týče otázky ochrany hranic, když nebudou vnější hranice EU fungovat, tak patříme k tak zvanému plánu B a k zemím Visegrádu,“ odpověděl Werner Faymann.

Pondělního jednání zemí V4 – Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky spolu s Bulharskem se Rakousko nezúčastnilo, avšak z čerstvého rozhovoru pro Kurier vyplývá, že Rakousko jednání sledovalo a že úvahy rakouského kancléře jdou podobným směrem jako předmětný plán B zemí V4.

Na otázku deníku, „zda to znamená, že Rakousko je v koalici s Orbánem“, odpověděl, že se nebude srovnávat s někým, kdo nepřijímá uprchlíky, když Rakousko přijalo loni 90 tisíc žádostí o azyl. Z dalšího vyjádření Faymanna vyplývá, že nejde jen o hranice s Řeckem, ale že je nutno zajistit rovněž hranice mezi Slovinskem a Chorvatskem a připravit se na jejich ochranu.

Na přímou otázku, zda to znamená, že se připravujeme na uzavření všech hranic z obavy, že plány Merkelové nebudou fungovat, rakouský kancléř doslova uvedl: „Kdo nemá žádný pas, kdo nemá žádné vízum a kdo nemá právo azylu, také nemá žádný nárok projít zemí. A to musíme připravit.“

Podle dalších slov Wernera Faymanna by si kancléř přál, aby došlo ke smlouvě o repatriaci mezi Řeckem a Tureckem a lidé byli z Řecka vraceni do Turecka. To by podle něho byl signál, že nemá smysl nastupovat na loď, neboť dojde tak jako tak k navrácení zpět.

Na otázku, zda by mělo být Řecko vyloučeno ze schengenu, odpověděl, že to není správný termín. „Pokud není Řecko schopno zajistit hranice, dalšími na řadě, kdo jsou povinni tak činit, jsou Makedonie, Srbsko, Chorvatsko a Slovinsko. Osobně si nedokážu představit, že Makedonie, která není v EU, tvoří vnější hranici schengenu,“ řekl kancléř.

Kancléř Werner Faymann se rovněž vyjádřil ke svým loňským výrokům, že zemím, které odmítají přijmout žadatele o azyl, by měla Evropská unie zastavit dotace. Podle jeho slov na svém výroku trvá, i když se to dotčeným zemím nelíbí. Obavy v Evropě jsou velké a já odsuzuji ty politiky, kteří podněcují nenávist, protože nenávist a násilí jdou ruku v ruce, uvedl k současné situace v Evropě.

(ire)