Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Foto: archiv

Vedoucí státní zástupci podepsali Košickou deklaraci, odmítli navržený model evropského prokurátora

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se minulý týden zúčastnil setkání generálních prokurátorů zemí Visegrádské čtyřky ve slovenských Košicích. Vyústěním třídenního jednání byl podpis tzv. Košické deklarace.Státní zástupci odmítli navrhovaný model tzv. Evropského generálního prokurátora.

Úřad evropského prokurátora by měl vyšetřovat a stíhat zejména podvody týkající se peněz z rozpočtu EU. Senát v roce 2013 vznik této instituce zablokoval spolu s parlamentními komorami z dalších deseti států unie a nedávnosvůj postoj potvrdil.

Rezervovaná je dál také vláda a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ministr už dříve uvedl, že původní návrh předpokládal centralizovaný model úřadu, zatímco nový počítá se vznikem kolegia, které by jako vrcholný orgán reprezentovalo všechny členské státy.

Státní zástupci podpisem Košické deklarace trvají na svém stanovisku k unijnímu záměru zřídit Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO). Aktuálně dohodnuté znění nařízení o EPPO podle jejich přesvědčení nezajistí plnění úkolů, které se od tohoto nástroje očekávají. Otázky rozhodovacích pravomocí, financování a úloh členských zemí je podle nich stále třeba dořešit, a to ve vzájemném dialogu.

Text Košické deklarace si můžete přečíst zde.

Vrcholní představitelé českého státního zastupitelství, slovenské, maďarské a polské prokuratury se při svém setkání zavázali mimo jiné k další spolupráci a výměně zkušeností při zajišťování výnosů z trestné činnosti. Zdůraznili, že účinné odčerpávání financí z kriminálního prostředí velmi významně přispívá k efektivnějšímu boji se zločinem.

„Generální prokurátoři V4 také apelují na orgány Evropské unie v souvislosti s chybějící legislativou k problému uchovávání komunikačních údajů. Právě nedostatečná právní úprava komplikuje odhalování a stíhání pachatelů trestných činů,“ sdělil mluvčí NSZ Pavel Malý.

Zástupci z jednotlivých zemí v dokumentu zdůraznili význam principu nezávislosti instituce veřejné žaloby jako základu fungování demokratického právního státu a vyjádřili podporu polskému generálnímu prokurátorovi Andrzeji Seremetovi.

(nsz, epa)