Itálie nezvládá nápor migrantů Foto: wikipedia

Evropská komise se ptá, jak naložit s humanitárním pašováním ilegálních přistěhovalců

Až do 6. dubna 2016 může každý občan, státní instituce nebo spolek vyjádřit svůj názor na legislativu EU týkající se nelegálních přistěhovalců. Jedna z otázek zní, zda by státy měly závazně upustit od trestního postihu pašování a převaděčství ilegálních přistěhovalců z humanitárních důvodů.

Konzultace probíhá formou vyplnění on-line dotazníku a podle informace EK se může konzultace zúčastnit každý občan bez ohledu na to, zda je občanem EU nebo nikoli. Kromě občanů se mohou účastnit akademici, státní instituce, zástupci občanské společnosti, nevládní organizace nebo představitelé firem tak, jak sami sebe zařadí v úvodu dotazníku.

Důvodem veřejné konzultace je zjistit, zda podle účastníků konzultace jsou současná legislativní opatření EU ohledně pašování přistěhovalců adekvátní svému cíli, to znamená snížení ilegálního přistěhovalectví a prevence a represe proti zločinu pašování přistěhovalců.

Trestat jen ty, kteří pašují přistěhovalce za peníze?

Kromě dvou povinných otázek je součástí konzultace sada nepovinných otázek, která se týká pohledu na kriminalizaci převaděčství a pašování přistěhovalců z humanitárních důvodů.

Například v otázce č. 9 se Evropská komise ptá: „V současnosti je podle práva EU zajištění nezákonného vstupu nebo tranzitu kriminalizováno,  dokonce i když nebylo spácháno pro finanční zisk, zatímco zajištění nezákonného pobytu je trestné pouze v případě, že bylo spácháno pro finanční zisk. Oproti tomu podle Protokolu OSN proti pašování přistěhovalců na zemi, ve vzduchu a na moři jsou trestným činem zajištění nezákonného vstupu a pobytu pouze v případě, že bylo spácháno pro finanční prospěch. Podle vašeho názoru, mělo by být trestným zajištění nezákonného vstupu nebo nezákonného tranzitu pouze pokud bylo spácháno s finančním ziskem jako je tomu u nezákonného pobytu?,“ ptá se Evropská komise.

Netrestat ty, kteří organizují humanitární pašování přistěhovalců?

V následující otázce Evropská komise upřesňuje: kde o pašování a převaděčství z humanitárních důvodů: „Současné právo EU umožňuje, aby se jednotlivé členské země mohly rozhodnout neuvalovat sankci na ty, kteří zajišťují nezákonný vstup nebo tranzit s cílem poskytnout humanitární pomoc. Mělo by právo EU být změněno a obsahovat závazek netrestat ty, kteří zajišťují nezákonný vstup nebo tranzit z humanitárních důvodů?,“ ptá se Evropská komise.

V jedné z dalších otázek konzultuje Evropská komise s občany, firmami a spolky výši trestu za pašování a převaděčství přistěhovalců. Členské země by měly zajistit, aby pašování bylo trestáno maximálně ne méně než osmi lety vězení.Domníváte se, že tato proverb trestu je adekvátní  potírání tohoto zločinu?

Evropská komise se v konzultaci zabývá rovněž právy pašovaných přistěhovalců, když se občanů, spolků i vlád táže, zda je současný právní rámec ohledně pašování přistěhovalc adekvátní ochraně práv pašovaných přistěhovalců.

O veřejné konzultaci informuje české národní kontaktní místo Evropské migrační sítě (EMN):  „Evropská komise otevřela veřejnou konzultaci zaměřenou na oblast převaděčství migrantů. Cílem je sběr informací o fungování stávající legislativy a návrzích opatření, jak ji posílit. Konzultace bude otevřená do 6. dubna 2016. Vyjádřit se mohou jak jednotlivci, tak i státní orgány, akademické instituce, nestátní neziskové organizace či soukromé společnosti,“ uvádí v informace české národní kontaktní místo EMN.

Irena Válová