Ministr Pelikán a jeho mluvčí Tereza Schejbalová foto: Eva Paseková

Pelikán představil své úspěchy za první rok ve funkci: Justice je jednou z priorit hnutí ANO

Své úspěchy za první rok ve funkci dnes na tiskové konferenci představil ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ty vidí nejvíce na poli legislativních změn v oblasti exekucí, insolvencí nebo v přípravě zákona o znalcích. Mezi tím, co se nepovedlo, pak například zmínil práce na velkých procesních kodexech.

Podle Pelikána patří oblast justice mezi priority hnutí ANO. Svědčí podle něj o tom i to, že ministr financí Andrej Babiš resortu přidal dvě miliardy korun navíc. „Podporu cítíme,“ řekl ministr v reakci na slova své předchůdkyně Heleny Válkové. Ta si myslí, že ANO dává přednost tématům například v daňové oblasti.

Dluhy a exekuce

Pelikán připomněl, že koaliční vláda chce bojovat s chudobou. „Vyhlásili jsme v tomto směru tvrdý kurs. Ještě v roce 2013 bylo exekutorům uděleno 37 výtek, v roce 2015 to bylo 73 výtek,“ řekl šéf resortu. Větší množství bylo i kárných žalob a tento trend bude pokračovat. Pelikán také personálně posílil oblast vyšších soudních úředníků, upozornil i na nové pravidlo natáčení exekucí. Připomněl také konec kontroverzního exekutora Tomáše Vrány. „Nevím zda vždy oprávněně, ale byl to symbol problematických exekucí,“ řekl Pelikán. Ministerstvo také dokončuje nový formulář k „humanizaci exekucí“.

Insolvence

Pelikán zmínil i boj proti tzv. insolvenční mafii a připomněl novelu insolvenčního zákona, kterou dnes projedná vláda. Praktiky z kauzy Via Chem Group podle něj ukázaly, že úředníci ministerstva šli v legislativě správným směrem. „V insolvenční oblasti jsme také personálně posílili dohled a děláme rozsáhlé kontroly. Loni jsme zahájili 215 sankčních řízení,“ řekl ministr.

Soudy

Podle Pelikána resort v posledním roce přispěl ke zefektivnění soudnictví. „Navýšili jsme počet asistentů na soudech o 300 lidí,“ řekl. Celkem ministerstvo posílilo soudy o 460 lidí a počet zaměstnanců hodlá dále navyšovat. Jako úspěch ministr také zmínil novou možnost zápisu do rejstříku právnických osob u notáře.
Úspěchem je podle něj i představení „Bílé knihy justice“. „Jen jasná pevná a průhledná pravidla mohou zajistit aby lidé měli jistotu, že jejich soudce není ovlivněn,“ řekl Pelikán. Spravedlnost podle něj nesmí být pouze poskytována, ale musí být i vidět.

Celou tiskovou zprávu k prvnímu roku Roberta Pelikána v čele resortu najdete zde.

Jako úspěch pak šéf resortu spravedlnosti vidí zavádění nového modelu přidělování nových soudců na soudy – tzv. dynamického modelu, který zohledňuje aktuální počet nedodělků jednotlivých soudů. Podle něj i tento prvek přispěje ke zrychlení soudních řízení. „Končíme s bazarem, který se tu dříve tak trochu odehrával, když se jednalo o tom, kolik soudců jednotlivé soudy získají“.

Prezentace roku ministra Pelikána Foto: Eva Paseková
Prezentace roku ministra Pelikána Foto: Eva Paseková

Koncepce vězeňství

Jako další úspěch vidí Pelikán předložení Koncepce vězeňství do roku 2025, ve které dávat důraz na větší zaměstnávání a práci s vězni. „Vytvořením pracovního návyku může dojít k nápravě bězně,“ myslí si ministr. Zaměstnavatelé podle něj nyní mají hlad po nové pracovní síle a tak se daří lépe vězně k zaměstnavatelům umisťovat. Rok 2016 by podle něj měl ukázat razantní navýšení zaměstnaných vězňů.

Zákon o znalcích a tlumočnících

„Všichni asi víte, jak malý spoleh je dnes na znalecký posudek,“ řekl Pelikán a připomněl kauzy, kdy se objevily posudky ve stejné věci, které si naprosto odporovaly. Zákon, který ministerstvo připravuje, by měl zavést pravidelné přezkušování soudních znalců. Zkouška by měla spočívat v tom, jakým způsobem znalec posudek dělá a s jakým výsledkem. Na dotaz České justice Pelikán řekl, že do připomínkového řízení by chtěl návrh zákona poslat během dvou měsíců. „Pořebujeme odbornou kapacitu, říci kdo bude arbitrem. V polovině minulého roku jsme vytvořili nový poradní sbor k oceňování majetku a podniků. Sbor je složený ze všeobecně uznávaných odborníků a pustil se do přezkoumávání znaleckých posudků,“ řekl Pelikán s tím, že dříve ministerstvo zastávalo názor, že nemá na kontrolu posudků pravomoc a to Pelikán změnil a o jednotlivé posudky se zajímá.

Ekonomika
Pelikán také zmínil provozní úspory v rámci resortu. „Úspory máme na plynu, na vozovém parku, na změně mobilního operátora,“ vypočítal.

Co se nepovedlo?

Na závěr ministr poukázal na sliby, které ministerstvo zatím nedokončilo nebo se ještě nedostaly do schvalovacího procesu. Jako velký úkol nyní vidí předložení zákona o státním zastupitelství vládě. Sám ale naznačil, že s jeho přijetím to nebude mít lehké. Poslanci ústavně právního výboru už dali otevřeně najevo, že bez výrazných změn nemá návrh šanci projít sněmovnou. „Všichni slibovali, že chtějí silné a nezávislé státní zastupitelství a když přijde na lámání chleba tak se ukazuje, že ne každý to chce tak silně,“ postěžoval si ministr.
Jako svůj nedodělek dále zmínil nevydařený tendr na Elektronický monitorovací systém, tedy náramky pro vězně.
Zatím se ministerstvo nemůže chlubit výsledky či posunem prací na velkých procesních kodexech. „Práce pokračují. Všude na světě se psaly 15 až 20 let.,“ řekl Pelikán. Pracovní skupinu pro nový Občanský soudní řád podle něj nově povede Petr Lavický, členkou bude i profesorka Alena Winterová. Ministr nechce udělat chybu, která se podle něj stala u občanského zákoníku a vznik kodexů uspěchat.

K dalším cílům bude v příštím roce patřit elektronizace trestního spisu na státních zastupitelstvích, práce na Bílé knize justice a spuštění zmodernizovaného portálu justice.cz.

Eva Paseková