Odpovědnost za azylové řízení by měla být přenesena z národní úrovně na Evropskou unii Foto: archiv

EU chce sama rozdělovat migranty do členských zemí, azylové řízení hodlá státům odebrat

Azylová řízení už nemají vést jednotlivé národní státy. Tuto pravomoc by měla mít nadále jen Evropská unie a její agentury v jednotlivých členských zemích. Ty by měly rozhodovat, kolik žadatelů o azyl do jednotlivých zemí umístí. Vyplývá to z uniklého dokumentu Evropské komise.

Sdělení Evropské komise s názvem Reforma evropského azylového systému a posílení legální cesty do Evropy, které dosud nebylo publikováno a které se podařilo získat německému deníku Die Welt. Dokument by měl být zveřejněn ve středu.

Podle Die Welt je v dokumentu uvedeno, že odpovědnost za azylové řízení by měla být přenesena z národní úrovně na Evropskou unii.

Konkrétně Evropská komise podle Die Welt navrhuje, aby Evropský podpůrný úřad pro otázky azyl zřídil své pobočky – agentury v každé členské zemi s rozhodovací pravomocí a s pravomocí rozhodovat o odvolání proti příslušnému rozhodnutí. To by vytvořilo jednotný centralizovaný mechanismus a byl by dokončen proces harmonizace postupů, ale také důsledné rozdělování potřebných ochrany i ochrany EU, má se uvádět v dokumentu.

Ve sdělení EK také ostře kritizuje současný dublinský systém, který je podle dokumentu neudržitelný a selhal. Jedna se o selhání, které je v současné krizi evidentní. Zkušenosti z posledních let ukázaly, že zejména v situaci hromadění proudu migrantů na určitých trasách, ukládá stávající systém právní odpovědnost za většinu žadatelů o azyl pouze několika zemím, což je nad možnosti těchto států.

Podle Die Welt Evropská komise zvažuje nebo navrhuje dvě možná řešení: Prvním je ponechat stávající dublinský systém, do kterého by bylo doplněno ustanovení „korekční mechanismus spravedlnosti“, neboli závazné stálé rozdělovací kvóty. „Stávající kriteria by byla zachována, ale systém by byl doplněn o opravný spravedlivý mechanismus na základě rozdělovacího klíče, kteří umožní distribuci,“ cituje Die Welt dokument EK. Tento mechanismus by byl spuštěn vždy v situaci masové migrace, kdy je v konkrétní třetí zemi dosaženo stanoveného limitu počtu žadatelů o azyl.

Jako druhou variantu navrhuje Evropská komise přímé rozdělování žadatelů o azyl z Afriky a Asie do jednotlivých členských zemí na základě předem stanoveného vzorce založeného na „velikosti, relativním bohatství a přijímací kapacity členských států“.  Na rozdíl od varianty 1 by byli žadatelé o azyl od začátku distribuováni přímo do kteréhokoli země EU.

Irena Válová