Exředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácet Foto: vscr.cz

Exředitel věznice Litoměřice Líbal byl obžalován z korupce

Státní zastupitelství podalo obžalobu na bývalého ředitele litoměřické vazební věznice Tomáše Líbala. Viní jej z vydírání, podplácení a nedovoleného ozbrojování. Líbala zadržela loni v srpnu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Bývalý generální ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek před časem uvedl, že se ho Líbal pokoušel vydírat a uplácet. Podání obžaloby dnes potvrdil českobudějovický státní zástupce Roman Tibitanzl. Případem by se měl zabývat táborský soud.

„Obžaloba byla podána pro přečin vydírání, zločin podplácení a přečin nedovolené ozbrojování,“ uvedl Tibitanzl. Líbal, který v minulosti působil ve funkci ekonomického náměstka generálního ředitele Vězeňské služby, byl kvůli stíhání od konce srpna do začátku listopadu v českobudějovické vazební věznici. Případ řešili českobudějovičtí žalobci, jelikož skutek, kvůli němuž je Líbal obžalován, se stal v jejich obvodu.

Ondrášek loni v srpnu novinářům řekl, že už po svém nástupu do funkce se stal nepohodlným určitým zájmovým skupinám a politikům, protože prohlásil, že prověří všechny zakázky Vězeňské služby a že bude usilovat o to, aby za jeho působení byly zakázky transparentní. „Byla velká snaha a velký tlak na mou osobu, abych vrátil do funkcí lidi a zaměstnance z bývalého vedení Vězeňské služby. Pokud bych toto udělal, přestaly by vůči mně určité negativní reportáže a přestala by být diskreditována moje osoba. Jako bonus mi byla přislíbena určitá finanční provize ve výši několika milionů korun,“ řekl. Ondrášek místo ekonomického náměstka, které zastával Líbal, zrušil v rámci reorganizace řízení sboru.

(čtk)