Notářská komora České republiky Foto: archiv

Senát: Spolky nemají platit notářům za zápis do rejstříků

Senát chce od poplatku za notářský zápis do veřejného rejstříku osvobodit spolky, nadace a veřejně prospěšné společnosti. Doplnil tak dnes novelu o soudních poplatcích. Změnu posoudí Sněmovna.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) namítal, že spolky mohou už nyní o provedení zápisu bezplatně požádat soud, zatímco notářům by museli zaplatit za sepsání zápisu zhruba 4000 korun. „To je cesta, kterou stejně nebudou používat,“ podotkl Pelikán.

Novela má zejména zrušit poplatek za první zápis společností s ručením omezeným do obchodního rejstříku. Snížení nákladů nutných k založení firem je jednou z podmínek Evropské komise, které jsou členské státy EU povinny splnit pro čerpání peněz ze strukturálních a investičních fondů. Novela proto také snižuje náklady nutné k založení společnosti s ručením omezeným z 11.300 korun na 100 eur (zhruba 2700 korun).

Cílem změny je zjednodušení a zlevnění založení společnosti s ručením omezeným a podpora rozvoje podnikání. Pokles příjmů z vybraného soudního poplatku ministerstvo spravedlnosti předběžně odhadlo na 23 až 35 milionů korun.

Současné náklady na založení společnosti s ručením omezeným v Česku podle ministerstva více než trojnásobně převyšují částku požadovanou Evropskou komisí. Notáři se platí nejméně 4000 korun za sepsání zakladatelské listiny či smlouvy, soudu potom 6000 korun za prvozápis do rejstříku. Správní poplatek za případné ohlášení živnosti stojí dalších 1000 korun. V případě, že notář provádí zápis, platí se mu dalších 300 Kč.

Novela má také podle ministra zavést dědické osvědčení v rámci jejich celoevropského systému a umožnit, aby ochranná opatření v jednom členském státě mohla být uplatněna i v jiném.

(čtk)