Mírov - jde o věznici se zvýšenou ostrahou, která má mimo jiné oddělení pro doživotně odsouzené Foto: Vězeňská služba

Poslanci navštívili Mírov a VSZ v Olomouci. Řešili rizika spojená se zavedením Speciálu

Vrchní státní zasupitelství v Olomouci a věznici Mírov navštívili uplynulý týden poslanci ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny. V debatě s vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem a dalšími zástupci VSZ poslanci probírali zejména navržený zákon o státním zastupitelství, místní příslušnost, posílení boje s daňovou kriminalitou nebo změny trestního řádu. Entuziasmus nad zřízením tzv. Speciálního státního zastupitelství příliš nepanoval a to ani z jedné strany.

Návrh zákona o státním zastupitelství, který nedávno schválila vláda, počítá s rušením vrchních státních zastupitelství. Boj s korupcí by měl zajišťovat nově vzniklý Speciál.

Předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD) České justici řekl, že při debatě s vedením VSZ v Olomouci zazněly obavy, aby rušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci a jejich nahrazení Speciálem neznamenalo zhoršení stávajícího stavu boje s korupcí a závažnou hospodářskou kriminalitou. Zavedené týmy lidí nebo jejich část, fungující při těchto stupních, by byly odejity na různé jiné stupně soustavy. „Shodli jsme se na tom, že specializované odbory na vrchních státních zastupitelství nyní fungují dobře,“ řekl Tejc.

Jeroný Tejc, Jan Chvojka a Marek Benda - poslanci ústavně právního výboru mají k zákonu o státním zastupitelství výhrady Foto: archiv
Jeroný Tejc, Jan Chvojka a Marek Benda – poslanci ústavně právního výboru mají k zákonu o státním zastupitelství výhrady Foto: archiv

Někteří účastníci naznačují, že obavy o rušení VSZ vznesl i Ivo Ištvan a jeho kolegové. „Kromě mých obecných problémů s Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci a jeho účasti na změně politického režimu v České republice jsme se bavili zejména o novém návrhu zákona o státním zastuptelství. V diskuzi jednoznačně převážilo, že je zbytečný a naopak hrozí zneužitím moci a návratem ke generální prokuratuře,“ řekl Marek Benda (ODS) České justici.
Předseda ÚPV Tejc dodal, že je na každém poslanci, jakým způsobem debatu vnímal a vyvodil z ní své dojmy. Zaznít měl i názor, že nejlepším řešením by byl návrat k „malé“ novele poslankyně a bývalé nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové (ČSSD). „Návštěva Vrchního státního zastupitelství Olomouc byla konstruktivní a oboustraně přínosná. S výsledkem návštěvy jsme spokojeni, je dobré si vyslechnout názory oponentů,“ komentovala schůzku na VSZ Benešová.

Kromě VSZ poslanci navštívili i věznici Mírov, která vyniká velkým množstvím zaměstnaných odsouzených.

Průměrná zaměstnanost vězňů zde dlouhodobě činí přes 60 procent, už několik let má stabilní úroveň. Nejvýznamnějším partnerem v zaměstnávání vězňů je firma Siemens Mohelnice, pro kterou vězni navíjejí elektromotory nebo brousí hliníkové odlitky. „Věznicí nás provedl generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Bavili jsme se o tom, jak dosáhnout takto úspěšné zaměstnanosti vězňů i jinde,“ dodal Jeroným Tejc s tím, že s Dohnalem probrali i problematiku nedostačující kapacity věznic.

(epa)