Profesorka Helena Válková Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Helena Válková: Já jako předsedkyně vyšetřovací komise reorganizace policie? Dovedu si to představit

Bývalá ministryně spravedlnosti a členka výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Helena Válková (ANO) doufá, že bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta na schůzi výboru pro bezpečnost předloží dostatečné důkazy pro svá obvinění vedení policejního prezidia. Zároveň také v rozhovoru pro Českou justici řekla, že si dovede představit, že by se stala předsedkyní sněmovní vyšetřovací komise ve věci situace u policie.

Váš stranický kolega Bronislav Schwarz svolal na tento čtvrtek schůzi výboru pro bezpečnost. Souhlasíte s tím?
Od toho okamžiku, kdy se to objevilo v médiích, kdy jsme byli konfrontováni s obviněními brutálního úniku informací od policejních funkcionářů, tak nám nic nebrání, abychom co nejdříve svolali výbor pro bezpečnost. A já sama si myslím, že v zájmu vyjasnění těch různých spekulací a nejasností je potřeba ho svolat co nejdřív. Takže se toho chopil pan místopředseda Schwarz. Já jsem byla pro. Proč čekat? Procesně je to v pořádku, ta možnost tady je a my jsme ji využili.

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta nyní čerpá dovolenou Foto: archiv
Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta nyní čerpá dovolenou Foto: archiv

Předseda výboru Roman Váňa z ČSSD ale České justici řekl, že o tom nevěděl a výbor byl místopředsedou Schwarzem svolán za jeho zády. Není to neférové jednání? Roman Váňa také tvrdí, že klíčové osoby od policie zatím nebyly zbaveny mlčenlivosti. Má tedy taková schůze smysl?
Na poslaneckém klubu hnutí ANO jsem opakovaně upozorňovala na to, že ta kauza už nabyla hrozivých rozměrů. Většina z nás dospěla k závěru, že prostředek ke zklidnění je poslechnout si, co nám sdělí plukovník Šlachta. A pak si samozřejmě vyslechnout i druhou stranu, tedy policejního prezidenta a ministra vnitra. My jsme hnutí, které má široké spektrum různě založených poslanců. Někteří jsou razantnější a jiní by raději stavěli mosty. Já jsem vždy patřila k těm, kteří nechtějí situaci vyhrocovat. Ta situace je ale nyní tak vyhrocená, že už není možné čekat na to, co z té kauzy udělají média. Vezměte si například Kubiceho zprávu z roku 2006. Bývalý premiér Jiří Paroubek dosud říká, že je to věc, která ČSSD připravila o potřebné hlasy ve volbách. Já doufám, že takhle to s tou dnešní kauzou nebude a že plukovník Šlachta předloží závažné důkazy. Pak je nutné, aby se s nimi veřejnost co nejdříve seznámila a ta si udělala obrázek. Jsme v situaci, kdy byla vznesena taková obvinění, že pokud by se prokázala, jsou na demisi ministra vnitra. O policejním prezidentovi nemluvě.

Výbor by měl být podle vašeho kolegy Schwarze veřejný. Jak tam ale chcete provést slyšení osob z policie nebo státního zastupitelství, kteří budou mít utajované informace?
Domluvili jsme se, že si to, zda bude schůze veřejná nebo ne, samozřejmě musíme odhlasovat. Pokud by tam došlo k probírání utajovaných informací, tak taková část musí být neveřejná. Dá se to i zkombinovat, že bude část veřejná a část ne. To ani jinak nelze, abychom postupovali v rozporu se zákonem

Zmínila jste Kubiceho zprávu. Tehdy se svolal mimořádný výbor, který nejenže nic nevyřešil, ale ještě z něho utajovaná zpráva unikla. Neobáváte se toho, že svoláte výbor, který tu rozbouřenou situaci ještě zhorší?
Samozřejmě je tu vždy riziko a záleží na morální integritě politiků. Já už také moc nevěřím slibům o mlčenlivosti. Teď se tady medializuje úplně všechno. Ten, kdo vyvolal svolání výboru, a musí si být podobných důsledků vědom, je plukovník Šlachta. Takže já opravdu čekám, co nám řekne a jak nás přesvědčí. Teď nemá cenu spekulovat, to si můžeme hodit korunou.
Pokud bych já přišla s něčím takovým do médií, měla bych důkazy ne na sto, ale na dvě stě procent. Zřejmě tedy něco k dispozici má a chce s tím seznámit výbor, protože GIBS nemá jeho důvěru. GIBS nepožíval v minulosti ani moji důvěru, ale vyměnilo se vedení a snad se situace zlepšila.

Cílem vzniku centrály je podle Tuhého to, aby se vedl boj proti organizovanému zločinu z jednoho místa Foto: UOOZ
Cílem vzniku centrály je podle Tuhého to, aby se vedl boj proti organizovanému zločinu z jednoho místa Foto: UOOZ

Vy si opravdu myslíte, že ta schůze výboru pro bezpečnost tu situaci může uklidnit? Nebyla by lepší varianta zřídit přímo parlamentní vyšetřovací komisi?
Tady jde o čas. Příští týden zasedá Poslanecká sněmovna. Ale my nevíme, zda tam bude něco navrženo. A celou tu dobu tady ve vzduchu bude viset velmi závažné obvinění z trestných činů. Je potřeba vnést trochu jasno do toho, do jaké míry to má reálný základ. Jsem velmi nedůvěřivá. Dnes na poslaneckém klubu ANO jsem říkala, že jsem nevěřící Tomáš. Už se těším na to, že na výboru uslyším věci, které celou situaci vyjasní a doufám, že i uklidní. Ale to už je jen doufání.

V kuloárech se proslýchá, že například poslanci ČSSD by raději přeci jen zřídili vyšetřovací komisi. O vás se pak mluví jako o možné předsedkyni. Přijala byste takovou funkci?
To by záleželo i na dohodě s vedením hnutí ANO. Ale dovedu si to představit. Posuzovala bych to ale nikoliv politicky, ale z odborného hlediska. Takže ode mě by žádné senzační zprávy nepřišly, pouze fakta. A je otázka, zda ta fakta budou tak zajímavá.

Jak hodnotíte ingerenci státních zástupců do celého případu, kdy zástupci VSZ z Olomouce jeli vyslýchat policejního prezidenta a jeho náměstka?
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prověřuje, zda to bylo v pořádku. On by měl dohlížet na to, zda jeho podřízení dodržují předpisy. V tomto případě je potřeba, aby kontrolu udělal a případně z toho vyvodil důsledky. V případě, že porušili zásadu mlčenlivosti, je to na kárné řízení. Pokud ne, je to v pořádku a měl by se jich zastat. Pokud jde o to, že státní zástupci chtěli být u té koncepce, tak se jim na jednu stranu nedivím – jde o kauzy, které dozorují a chtějí mít jistotu, že nedojde k ohrožení živých kauz. Reorganizace byla špatně připravená a projednaná. To chápu. Na druhé straně v případě Petra Šeredy a Pavla Komára z VSZ v Olomouci jde o pohybování se na tenkém ledě. Zatím se ale ten led neprobořil.

Nebudí ale postup státních zástupců pochyby, když se staví na stranu Roberta Šachty? Není pak narušena důvěra ve státní zastupitelství jako systém?
Neznám ty důkazy, které má k dispozici plukovník Šlachta. Pokud ty důkazy například svědčí o tom, že unikaly do podsvětí od policejních špiček informace, tak je takový krok na místě a nedivím se mu. Já bych třeba volila jinou cestu, ale to je osobnostní charakteristika každého z nás.

Eva Paseková