Kabinet podpořil změny v kontrole zpravodajských služeb

Kontrole Poslanecké sněmovny by měly nově podléhat všechny rozvědky, zaveden má být i druhý stupeň jejich kontroly odvozený od Sněmovny a vlády. Počítá s tím novela zákona o zpravodajských službách, kterou dnes schválila vláda. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na twitteru. Cílem návrhu, který Sobotka probíral se zástupci všech poslaneckých klubů, je důslednější systém kontroly zpravodajských služeb.

Sobotka v tiskovém prohlášení uvedl, že rozhodnutí o posílení kontroly považuje za velmi důležité. „Naším cílem je eliminovat rizika zneužití či účelového ovlivňování činnosti zpravodajských služeb, stejně jako zamezit jakýmkoli možným pokusům o politické tlaky vůči těmto službám,“ řekl premiér.

Vláda s posílením kontroly počítala už ve svém programovém prohlášení. Sněmovní komise nyní kontrolují činnost Bezpečnostní informační služby, tedy civilní kontrarozvědky, a Vojenského zpravodajství, což je jednotná armádní zpravodajská služba, jež se zaměřuje na rozvědnou i kontrarozvědnou práci. Nově mají poslanci dostat možnost dohlížet i na Úřad pro zahraniční styky a informace, což je civilní rozvědka.

Vedle toho má být zřízen i pětičlenný orgán nezávislé kontroly, složený z důvěryhodných, bezpečnostně prověřených a veřejností respektovaných osob. Kontroloval by všechny zpravodajské služby. Původní návrh počítal s tím, že by jeho členy mohli být pouze soudci, státní zástupci či členové kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu. Aktuální verze však naopak soudce výslovně vylučuje a požaduje jen to, aby člen byl občanem ČR, dosáhl 40 let a kromě vysokoškolského právnického vzdělání měl prověrku na stupeň přísně tajné. Členy má vybírat Sněmovna na návrh vlády na dobu pěti let.

Původní řešení mělo být zárukou důvěryhodnosti členů, ale úřad vlády od něj ustoupil kvůli výhradám ministerstva spravedlnosti. Resortu vadila nutnost dočasného zprošťování funkce soudce pro každou jednotlivou kontrolní akci, trval na tom, že funkci je třeba vykonávat kontinuálně. Ministerstvo navíc upozorňovalo i na možné prodlužování soudních sporů. Kvůli možné protiústavnosti vypadl z předlohy u kandidátů do kontrolního orgánu i zákaz členství v politické straně.

Vicepremiéři za ANO i KDU-ČSL měli závažné výhrady k tomu, komu umožnit vstup do orgánu nezávislé kontroly. „Dohodli jsme se na úpravě. V tom druhém stupni budou moci působit i bývalí příslušníci ozbrojených sborů, bezpečnostních služeb, respektive policie,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády. Podmínkou ale je, aby u nich nepracovali v posledních třech letech, dodal.

Poslanec ODS Marek Benda ocenil, že Sobotka novelu opakovaně konzultoval se všemi parlamentními stranami. „ODS se hlásí k podpoře lepší kontroly zpravodajských služeb,“ uvedl. Diskuse o tom, aby mohli být v kontrolním orgánu bývalí zpravodajci, podle něj svědčí o napojení Andreje Babiše (ANO) na tyto struktury. ANO podle něj nikdy během konzultací tento požadavek nezmínilo.

(čtk)