Policejní prezident Tomáš Tuhý Foto: archiv Foto: archiv

Policejní prezident je podle šéfa ostravské ÚOOZ podezřelý z „brutálního“ úniku informací, ten to považuje za nátlak

Policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního“ úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti, řekl České televizi vedoucí ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jiří Komárek. Sněmovnímu výboru chce říct o důkazech, které podle něj svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Postup expozitury pokládá Tuhý za „nebývalý účelový nátlak“ končícího šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty a jeho příznivců, kteří se snaží zvrátit rozhodnutí o reorganizaci policie.

Komárek se nechce obrátit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS), protože z její strany zaznamenal pokusy o průnik do spisu. „Požádám v příštím týdnu, aby mně a mému řediteli bylo umožněno slyšení před bezpečnostním výborem Sněmovny,“ řekl Komárek ČT. Důkazy, které by mohl předložit, jsou podle něj extrémně závažné.

Tuhý to odmítá. „O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup,“ podotkl policejní prezident. Zveřejněné nařčení se ho prý snaží dehonestovat.


„Pokud mají příslušníci policie podezření na trestnou činnost někoho ze svých kolegů, a to včetně policejního prezidenta, pak jejich povinností je obrátit se na Generální inspekci bezpečnostních sborů. Předpokládám, že v této avizované záležitosti její aktéři tak již učinili. 

Nerozumím tomu, proč v den, kdy někteří příslušníci ÚOOZ oznámili vůli přijít informovat na uzavřené zasedání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny, pouští tyto údajně závažné informace do médií. Podle zákona je nepřípustné, aby vyšetřování živých kauz probíhalo veřejně, tzv. v přímém přenosu. Navíc pokud tato informace není čerstvá, pak nechápu, proč nezazněla na začátku debaty. Tento jejich postup nebudí důvěru.
 
Bude-li jednání Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny svoláno, jsem připraven se jej zúčastnit i s vedením policie. Pevně doufám, že celá záležitost není jen další kolo politicko-mediálního nátlaku na vedení policie. „
  
Milan Chovanec
ministr vnitra


Proniknout do spisu se podle Komárka, který se kvůli reorganizaci policie rozhodl pro odchod z funkce, pokusili funkcionáři GIBS u kauzy s krycím názvem Vidkun. V jejím rámci ÚOOZ zasahoval loni v říjnu v Olomouckém kraji. V případu jde o ovlivňování některých trestních kauz a úniky informací z trestních spisů. Obviněni v něm byli dva vysoce postavení policisté.

Z práce na případu Vidkun pramení i Komárkovo přesvědčení, že v reorganizaci připravené policejním vedením, kvůli které se v minulých týdnech dostaly do sporu vládní ANO a ČSSD, nejde o kvalitu práce sboru. „Tady jde o něco jiného, disponuji důkazy, o kterých teď nemůžu mluvit, protože stále jsem policista a mám povinnost mlčenlivosti,“ řekl.

Tuhý je podle něj podezřelý z úniku informací v kauze, kde jde o stamiliony. Před týdnem vyslechli žalobci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v souvislosti s chystanou reorganizací dvě osoby. Jejich jména nesdělili, ale předtím uvedli, že by jim situaci měli vysvětlit Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube. Žalobci prověřují, zda za reorganizací není tři roky starý plán na odstranění Šlachty.

Reorganizace je podle Komárka účelovým zničením ÚOOZ. Jeho šéf Šlachta kvůli záměru, který minulý týden potvrdil svým podpisem ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), oznámil odchod do civilu. Policii opouští k poslednímu červnu.

Návrh změn, který bude platný od srpna, předpokládá spojení protimafiánské a protikorupční policie pod jedno vedení. Reorganizace vyvolala ostrý spor v koalici mezi ČSSD a hnutím ANO.

S poslanci chce mluvit i sám Robert Šlachta.

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) i tajemník výboru jsou ode dneška služebně v zahraničí, konkrétně v Makedonii. Váňa sdělil, že o Šlachtově žádosti o svolání výboru nemá informace. Ani další oslovení členové výboru – místopředsedové Richard Dolejš (ČSSD) a Zdeněk Bezecný (TOP 09) nebo členka Jana Černochová (ODS) – o záležitosti nevědí.

Šlachta serveru iDnes.cz řekl, že o záměru informoval nadřízeného, tedy bývalého ředitele protikorupční policie Martina Komárka, jenž byl vedením ÚOOZ po Šlechtově rezignaci pověřen. Další kroky tedy budou zřejmě na Komárkovi.

„Beru to jako poslední instanci. Důvěra je pouze v tento orgán,“ citovala Šlachtu ohledně schůze výboru Česká televize. Šlachta chce podle ČT poslance seznámit s informacemi, „které by měly být probrány a které by měly být v kontextu s reorganizací, která se v současné době spustila“.

Před deseti lety vyvolala na české politické scéně velký rozruch takzvaná Kubiceho zpráva. Tehdejší šéf ÚOOZ Jan Kubice předložil poslancům zprávu, která upozorňovala na sílící vliv organizovaného zločinu v Česku. Jelikož část utajovaného dokumentu unikla do médií a bylo těsně před volbami, vzbudila zpráva vlnu nevole především v řadách tehdy vládní ČSSD.

Kubiceho, který se později stal ministrem vnitra, žalovala jak sociální demokracie, tak i její bývalý předseda Jiří Paroubek. Strana nakonec žalobu stáhla, Paroubkovo dovolání Nejvyšší soud v dubnu 2011 odmítl a potvrdil, že Kubice se mu za zprávu nemusí omlouvat. Národní bezpečnostní úřad později pokutoval někdejší poslance ODS Ivana Langera a KDU-ČSL Pavla Severu za to, že nechali tajný dokument bez dozoru, a ten pak unikl do médií.

(čtk)