Petr Nečas s manželkou Janou Foto: archiv

Případ Nagyové a vojenského zpravodajství opět posoudí soudkyně Králová

Manželku expremiéra Petra Nečase (ODS) a někdejší šéfku jeho kabinetu čeká od pondělí další soudní jednání. Jana Nečasová (dříve Nagyová) usedla na lavici obžalovaných naposledy před dvěma týdny, kdy se zpovídala z údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS). Nyní se justice vrátí ke kauze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování Nečasovy bývalé ženy Radky.

V případu Vojenského zpravodajství, který vedl k pádu Nečasovy vlády, čelí obžalobě i bývalí šéfové instituce Milan Kovanda a Ondrej Páleník a zpravodajec Jan Pohůnek. V roce 2012 se údajně nechali od Nagyové zaúkolovat ke sledování ženy premiéra bez vědomí ministra obrany. Státní zástupci věří, že Nagyová sledovala zneužitím zpravodajství osobní zájmy, konkrétně rozvrácení manželství svého tehdejšího milence Nečase. To, že v dané době měla s premiérem už osmiletý poměr, sama řekla při nedávné výpovědi v kauze BIS. Vyplývá to také z odposlechů telefonických hovorů.

Trojice mužů se hájí tím, že ohledně Radky Nečasové nešlo o sledování. Dostali prý pokyn „z nejvyšších míst“, aby provedli tzv. kontrasledování, tedy aby prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Samotné Vojenské zpravodajství se sice v trestním řízení vyjádřilo v tom smyslu, že o možné hrozbě Nečasovi a jeho rodině nemělo informace, soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová přesto obhajobě obžalovaných uvěřila. Při jejím rozhodování hrálo klíčovou roli svědectví Nečase, který vypovídal za zavřenými dveřmi z důvodu utajovaných informací a který uvedl, že se na zpravodajce obrátil sám kvůli obavám o rodinu a Nagyová mu pouze zprostředkovávala komunikaci.

Králová loni obžalovanou čtveřici osvobodila s tím, že se trestný čin nestal. Odvolací pražský městský soud však tento verdikt letos v březnu zrušil a kauzu vrátil k dalšímu projednání, přičemž konstatoval, že soudkyně „naprosto nekriticky“ akceptovala obhajobu obžalovaných. Při hodnocení Nečasovy výpovědi prý například zcela ignorovala jeho vztah k Nagyové, přestože Nečas mohl být motivován vypovídat vědomě nepravdivě, aby manželce pomohl vyhnout se odsouzení. Na to, že expremiéra při výpovědích ovlivňují „rodinné vazby“, poukázali státní zástupci i v kauze BIS. Také tam Nečas vypovídal s vyloučením veřejnosti.

Podle pokynů odvolacího soudu se Králová bude muset vypořádat s důkazy, které zpochybňují či přímo vyvracejí obhajobu Nečasové a ostatních. Některé důkazy bude muset provést znovu, jiné vůbec poprvé. Přihlédnout má také k tomu, že jednotliví obžalovaní měnili své výpovědi. Z konkrétních věcí musí třeba vyjasnit, proč sledování zpravodajců končila, když se Nečas vrátil domů. Odvolací senát upozornil i na odposlechy, z nichž plyne, že Nagyová hodlala sledováním ověřit informaci své kartářky o tom, že má Nečasova tehdejší manželka milence.

Druhé kolo hlavního líčení se bude konat celý příští týden s výjimkou středy. V srpnu pak Nečasovou čeká pokračování projednávání kauzy BIS, kde je obžalována společně s lobbistou Ivem Rittigem. Obviněna je i v případu údajných trafik pro exposlance ODS, za něž je stíhán i její manžel, a také za krácení daní z dárků, které dostávala jako Nečasova pravá ruka od vlivných podnikatelů.

(čtk)