Kandidát na prezidenta Donald Trump Foto: Facebook

Trump kvůli původu zpochybnil soudce, který řeší jeho případ

Předpokládaný republikánský favorit na prezidenta Spojených států Donald Trump osočil ze střetu zájmů soudce, který řeší žaloby z podvodu podané na Trumpův projekt virtuální univerzity. V rozhovoru s listem The Wall Street Journal realitní magnát řekl, že soudce Gonzalo Curiel je mexického původu, což může jeho rozhodování ovlivnit, neboť Trump jako prezident chce postavit na hranicích s Mexikem zeď proti nelegálním migrantům z Latinské Ameriky.

„Stavím zeď. S tím souvisí konflikt zájmů,“ řekl Trump na adresu federálního soudce, který se narodil v USA mexickým rodičům. Trump v minulosti na Curielův původ opakovaně upozorňoval, nazval ho mimo jiné Mexičanem.

Curielova kancelář uvedla, že se k záležitosti nehodlá vyjadřovat. Soudcův starší bratr Raul ale prohlásil, že Gonzala Trumpovy výroky nijak z míry nevyvádějí. Rozhořčení vyjádřili ale mnozí právníci, kteří miliardářova slova označili za urážku nezávislého soudnictví.

Soudní pře, které Trump čelí, se týkají internetové vzdělávací společnosti Trump University, která se nyní jmenuje Trump Entrepreneur Initiative. Společnost přes internet nabízela různé podnikatelské kurzy. Problém souvisí s použitím slova univerzita v názvu, neboť studenti a zájemci o výuku se tak podle žaloby mylně domnívali, že jde o opravdovou univerzitu s příslušnou akreditací.

Podvedeno bylo podle žaloby přes 5000 lidí, kteří na zápisném na semináře o Trumpových investičních technikách zaplatili až 35.000 dolarů (947.000 Kč).

(čtk)