V Turecku nechal prezident Erdogan mimo jiné zadržet deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu Foto: Facebook

Po nezdařeném puči odvolali v Turecku 2 745 soudců, justice je paralyzována

V Turecku zadrželi deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu. V souvislosti se zmařeným pokusem o vojenský převrat rovněž probíhá pátrání po dalších 140 zaměstnancích kasačního soudu, obdoby ústavního soudu. Turecké úřady rovněž nařídily, aby bylo zadrženo 2745 soudců a státních zástupců. Informovala o tom televizní stanice NTV.

Podle tureckých médií byl zatčen i vysoce postavený soudce ústavního soudu Alparslan Altan. Altan je jedním ze 17 soudců ústavního soudu a zastává rovněž funkci místopředsedy tohoto soudu. Údajně byl napojen na teroristickou organizaci vedenou duchovním Fethullahem Gülenem, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce pokusu o puč.

Zadržení následovalo po zprávách o uvěznění několika dalších soudců jiných soudů. Vysoká rada soudců a státních zástupců (HYSK), nejvyšší kontrolní a dozorový orgán nad tureckými soudy, pak oznámila odvolání z funkce 2745 soudců. Odejít muselo také pět členů samotné HYSK, která má mimo jiné vliv na složení části Kasačního soudu či Státní rady. Televize NTV ale následně informovala o tom, že mezi odvolanými jsou i státní zástupci a že bylo nařízeno jejich zadržení.

Důvodem je rovněž jejich údajné napojení na duchovního Fethullaha Gülena. Gülen, který žije dlouhá léta v USA, se od puče distancoval.

(čtk)