Čistky probíhají i v řadách policie

Po soudcích bylo v Turecku odvoláno ze služby 8000 policistů

Až 36 tureckých generálů bylo umístěno pod policejní dohled a podle agentury Dogan je deset generálů v prozatímní vazbě. Turecká vláda pokračuje podle agentury AFP v čistkách po pátečním nezdařeném puči, který stál životy více než 290 lidí. V celé zemi bylo podle bezpečnostních zdrojů odvoláno přes 8000 zaměstnanců ministerstva vnitra, 30 guvernérů a 50 vysokých úředníků státní správy. V Saúdské Arábii zadrželi tureckého vojenského atašé z velvyslanectví v Kuvajtu, který se snažil odletět do Evropy.

Bezpečnostní zdroje, které dnes citovala agentura Reuters, oznámily, že po celé zemi bylo kvůli puči odvoláno ze služby 8000 policistů a že čistky se týkají i policejních sborů v Ankaře a Istanbulu. Turecká agentura Anadolu oznámila, že propuštěno bylo 8777 zaměstnanců ministerstva vnitra, 30 guvernérů provincií země, 52 pracovníků státní správy a 16 právních poradců. Turecko má 81 provincií. Podle dalších tureckých sdělovacích prostředků jsou odvoláváni z pozic také členové pobřežní stráže.

Podle agentury AFP pokračuje zatýkání. Zatím bylo zadrženo přes 6000 lidí a vydány zatykače až na 3000 soudců a prokurátorů. Policejní a protiteroristické jednotky vstoupily podle agentury Anadolu do vojenské akademie tureckého letectva a pátraly po pučistech. Anodolu oznámila, že pod dohledem je 103 generálů a admirálů. Zadržení vojáci pocházejí podle Andolu z letectva, pozemních jednotek i námořnictva. Začaly výslechy 27 generálů. Poblíž soudní síně, kdes se výslechy konají, střílel voják, ale policie ho zatkla a incident se obešel bez obětí.

Mezi vyslýchanými je také generál Akin Öztürk, který velel tureckému letectvu. Podle tureckých úřadů je považován za vůdce pučistů, ale generál tvrdí, že se naopak snažil pučisty zklidnit.

Mezi zadrženými skončil také generál Mehmet Dişli, který v době puče vedl operaci, pří níž byl krátce zajat náčelník generálního štábu armády Hulusi Akar.

Saúdskoarabský tisk dnes oznámil, že v Saúdské Arábii byl zadržen vojenský atašé tureckého velvyslanectví v Kuvajtu, když se snažil odletět ze Saúdské Arábie do Evropy. Podle listu Aš-Šark al-Avsat byl zadržen na letišti v Dammámu na žádost Ankary. Atašé Mikail Gülü mířil do Düsseldorfu.

Saúdskoarabská tisková agentura SPA oznámila, že král Salmán, který je nyní na dovolené v Maroku, telefonátem gratuloval tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi k tomu, že se po nezdařeném puči „Turecko vrátilo do normální situace“.

(čtk)