"Rozhodol som sa nevymenovať za sudcov Ústavného súdu kandidátov: pani Fulcovú, a pánov Ďuriša a Sopoligu. Išlo o opakované rozhodnutie s rovnakým výsledkom. Zároveň som sa rozhodol nevymenovať ani pána Mamojku a pani Laššákovú," napsal dnes slovenský prezident na Facebooku.

Slovenský prezident odmítl kandidáty na ústavní soudce

Slovenský prezident Andrej Kiska odmítl vybrat nové ústavní soudce z kandidátů, které mu za předchozí jednobarevné vlády premiéra Roberta Fica předložil parlament. Kiska to dnes řekl novinářům.

Spor o jmenování ústavních soudců na Slovensku odstartoval v roce 2014, když Kiska odmítl pět ze šesti kandidátů, což zdůvodnil jejich nedostatečnou odbornou způsobilostí. Odmítnutí kandidáti podali stížnost k ústavnímu soudu, který třem stížnostem vyhověl. Další dva kandidáti námitky vůči postupu prezidenta mezitím odvolali.

„Senát ústavního soudu mi vytknul, že jsem své původní rozhodnutí o jejich nejmenování nedostatečně odůvodnil. Ve všech třech případech jsem znovu rozhodl o jejich nejmenování a své rozhodnutí jsem v každém jednotlivém případě odůvodnil. Důvody nejmenování jsou identické,“ uvedl Kiska.

Hlava státu stejně postupovala i u dvou dalších kandidátů, které loni v prosinci schválil parlament. Sněmovna, tehdy ovládána Ficovou stranou Směr-sociální demokracie (Směr-SD), navrhla za kandidáty na ústavní soudce dva poslance Směru-SD. „I v případě obou těchto kandidátů jsem zjistil, že existují závažné důvody, kvůli kterým je nejmenuji soudkyní a soudcem ústavního soudu,“ řekl Kiska. Dodal, že zamítavá rozhodnutí budou včetně odůvodnění zveřejněna po doručení kandidátům.

Slovenský prezident připomněl, že nároky na výkon funkce ústavního soudce nemohou splňovat kandidáti, kteří až do své nominace v praxi nebo na akademické půdě například neprojevili zájem o ústavní právo či ochranu základních práv a svobod. „Přál bych si, aby čím dříve došlo k tomu, že na ústavní soud budou směřovat ti nejkvalitnější kandidáti, které Slovensko má,“ uvedl Kiska.

Podle ústavy parlament předkládá hlavě států dvojnásobný počet kandidátů, než je volných míst soudců ústavního soudu. V současnosti ústavnímu soudu chybí tři soudci, aby dosáhl plného stavu 13 soudců. Slovenský ústavní soud rozhoduje například o souladu zákonů s ústavou nebo o stížnostech obyvatel a firem na porušení jejich základních práv a svobod.

Současná Ficova koaliční vláda, kterou po březnových volbách vytvořily čtyři strany, slíbila vypracovat návrh zákona, který nově upraví obsazování postů ústavních soudců či kvalifikační kritéria na osobu ústavního soudce. Na prosazení těchto změn ústavním zákonem koalice dostatek hlasů ve sněmovně ale nemá, musela by získat podporu alespoň části opozice.

(čtk)