"Pokud nejste terorista nebo špión, neohrožujete demokratický systém, bezpečnost a ekonomické zájmy státu, nevyzrazujete utajované informace, nepatříte k organizovanému zločinu, ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí, nemusíte se sebemenšího našeho zájmu o vaši osobu obávat,“ stojí na webu BIS. Foto: Wikipedia

Sněmovní výbor doporučil na šéfa BIS Koudelku

Sněmovní bezpečnostní výbor dnes jednomyslně doporučil na nového ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) jejího dlouholetého pracovníka Michala Koudelku. Členům výboru ho jménem vlády navrhl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ve funkci by měl nahradit Jiřího Langa, který požádal na začátku června o odvolání. Lang sám Koudelku na jednání podpořil. Vláda bude o návrhu na jmenování jednat 27. července, výměna na místě šéfa BIS by podle Sobotky mohla nastat v polovině srpna. Koudelka za svou prioritu označil zajištění bezpečnosti obyvatel ČR proti všem hrozbám.

Hlasování výboru o nominaci na šéfa české kontrarozvědky bylo jednohlasné napříč politickým spektrem. Sobotka to označil za vzácný okamžik shody. Novinářům po volbě řekl, že v bezpečnostní situaci, která je mnohem horší než před lety, při výběru upřednostnil kontinuitu a záruku profesionálního a skutečně nestranného vedení BIS. „Myslím si, že je důležité, aby BIS zůstala profesionálním sborem, aby zůstala sborem, který je zcela nadstranický, není součástí žádných politických bojů,“ poznamenal premiér.

Na výboru řekl, že Koudelka má podle něj dostatek profesních i lidských zkušeností pro to, aby mohl funkci ředitele BIS vykonávat. Odcházející ředitel Lang označil Koudelku za úspěšného manažera, jako ředitel oddělení kontrašpionáže prý dosáhl výborných výsledků, o kterých by se ale veřejnost neměla dozvědět. Za Koudelku se zaručil.

Koudelka členům výboru řekl, že chce, aby BIS byla pod jeho vedením apolitická, profesionální, striktně jednala podle zákona a byla okamžitě schopna reagovat na hrozby, které před Českou republikou mohou stát. „Doufám, že služba bude pod mým vedením minimálně tak úspěšná jako pod vedením pana ředitele Langa,“ řekl Koudelka. Členové výboru vyzdvihli kontinuitu, kterou Koudelka znamená.

Koudelka po jednání výboru nechtěl s novináři mluvit. „Velmi si cením jednomyslného schválení návrhu,“ řekl ČTK a další komentáře odmítl. Členové výboru během jednání ocenili, že o něm nedokázali na internetu dohledat žádné informace. Jde podle nich o důkaz profesionality. Podle informací ČTK se Koudelka narodil v roce 1965. Vystudoval ČVUT, v BIS pracuje již od devadesátých let. Oddělení kontrašpionáže vede deset let. Členům výboru Koudelka řekl, že nebyl členem KSČ. Přivítal chystanou dvoustupňovou kontrolu tajných služeb a za zásadní otázku označil nábor nových pracovníků BIS.

Člen výboru Ivan Gabal (KDU-ČSL) ČTK řekl, že se k návrhu na nového šéfa BIS uskutečnila koaliční konzultace.

Podle poslance Bohuslava Chalupy (ANO) nemělo koaliční hnutí ANO dostatek času na návrh zareagovat. „Bylo to velmi náhlé, takže jakési výhrady nebo připomínky jsme neměli ani čas moc zvážit. Nicméně si myslím, že ta volba není úplně špatná, vypadá to dobře,“ řekl ČTK Chalupa. Odmítl informaci médií, že by hnutí uvažovalo o nominaci bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, který nedávno odešel do civilu kvůli změnám v policii. „Já jsem tuhle informaci neslyšel ani od vedení hnutí ANO, ani od vedení poslaneckého klubu. Kde se to narodilo, opravdu nevím,“ dodal.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana návrh na nového šéfa BIS nechtěl komentovat. Jmenování šéfa BIS označil za kompetenci vlády a předsedy vlády.

O odchodu Langa z čela BIS se mluvilo už loni na podzim. V čele české kontrarozvědky stál 13 let. O odvolání Lang podle Sobotky sám požádal 6. června. Lang důvody žádosti nechtěl rozebírat.

(čtk)