Mustafa Cambaz, zabitý novinář armádou při převratu v Turecku Foto: Twitter

Turecko: Armáda převzala média včetně CNN, moderátor četl prohlášení s pistolí u hlavy

Svobodný tisk v Turecku skončil. Armáda  převzala kontrolu nad státními i soukromými médii. Během pokusu o převrat v Turecku zabili vojáci fotografa, dvacet nezávislých webů turecký stát zavřel a jejich čtenáři jsou státem varováni, hlásí Evropská federace novinářů. Ázerbajdžán zavřel televizi, kvůli rozhovoru s oponentem Erdogana Gülenem.

Mezinárodní federace novinářů v úterý vyzvala mezinárodní a evropské společenství, aby učinilo konkrétní kroky proti pokusu turecké vlády, která zaútočila na základní lidská práva v rozporu s mezinárodními a evropskými úmluvami.

Svoboda tisku byla v Turecku zasažena, uvádí ve stanovisku k situaci v Turecku Evropská federace novinářů: Během pokusu o převrat v Turecku zabili vojáci  v Cengelkoy v sousedství Istanbulu vojáky fotografa tureckého deníku Yeni Safak Mustafa Cambaz. Vojsko převzalo kontrolu nad státním provozovatelem vysílání TRT, soukromým provozovatelem vysílání CNN – Turecko, Kanalem D a nad deníkem Hurriyet,“ informuje největší novinářská organizace na světě.

Vojsko přepadlo sídlo vydavatelství

Následný popis situace je pak odpovědí na četné otázky, jak a proč o stavu země informují či neinformují tamější média. „Ve studiu TRT v Ankaře byla nová moderátorka Tijen Karasová donucena číst prohlášení s pistolí u hlavy. Na několik novinářů bylo během střetů zaútočeno. V Istanbulu civilisté protestující proti převratu zbili fotožurnalistu deníku Hurriyet a Associated Press Selcuka Samiloglu,“ vypočítává Federace. Podle slov Tijena Karasové byli členové newsroomu drženi několik hodin v zajetí a zastrašování.

V Turecku zadrželi deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu Foto: Facebook
V Turecku zadrželi deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu
Foto: Facebook

Podle úterní rozšířené zprávy o situaci  přepadli vojáci rovněž istanbulské kanceláře Dogan Media Centra, kde sídlí několik vydavatelství včetně deníku Hurriyet a anglického Hurriyet Daily News a privátní stanice CNN Turecko a Kanal D a v noci tam zadržovali několik novinářů a personálu. „TRT byla schopna začít vysílat v 01,00 hodin, ale CNN Turecko zůstalo vypnuto až do 03,00 hodin, až když vojáci v jejich studiu byli uvězněni,“ upřesňuje Federace takřka válečný stav.

 Turecko a Ázerbajdžán zavírají weby a televize

Podle zprávy Evropské federace novinářů jsou zavírány nezávislé weby a jejich čtenáři čelí varování státního regulátora tisku BTK. „Záhy po pokusu o puč začal Úřad pro informační technologie a komunikace (BTK) zavírat nezávislé weby, za posledních 72 hodin uzavřel dvacet nezávislých on-line zpravodajských portálů včetně Haberdar, Meydan, Medyascope, Gazeteport, Rotahaber, ABC, Karşı a dalších. Uživatelé, kteří vstoupí na tyto on-line zpravodajské stránky čelí tomuto varování: „Po technické analýze a právní úvaze založené na zákonu 5661 byla přijata proti těmto stránkám administrativní opatření vzhledem k rozhodnutí předsednictva telekomunikací a komunikací ze dne 17. 07. 2016.“

Uzavírání webů hlásí novináři rovněž v Ázerbajdžánu, který je spojencem Turecka: Novináři hlásí, že 18. července uzavřel spojenec Turecka Ázerbajdžán soukromý televizní kanál ANS TV kvůli plánu odvysílat rozhovor s islámským kazatelem Fethullah Gülenem, který byl tureckou vládou obviněn, že stojí za nepovedeným spiknutím.

Federace očekává uvěznění pro-Gulenovských novinářů

Předseda Mezinárodní federace novinářů Phillippe Leruth v souvislosti s plánovaným znovuzavedením trestu smrti v Turecku a se situací tamního tisku řekl, že dochází k zásadnímu porušení svobody tisku a lidských práv, zejména článku 19 mezinárodní úmluvy o lidských právech a článku 10 Evropské úmluvy o lidských právech. „Situace eskaluje směrem k více uvězněným a větší cenzuře. Mezinárodní komunita nemůže zůstat zticha a nepřijmout žádná konkrétní opatření,“ uvedl.

Federace se rovněž obává šířících se zpráv na sociálních médiích, ve kterých jsou novináři obviňováni z pro-Gulenovství a Federace proto očekává, že někteří z nich budou uvězněni.

Podle Federace bylo zejména uzavření  webů silně kritizováno tureckým Svazem novinářů a pobočkou Evropské federace novinářů v Turecku. „Znovu byl zasažen tisk, zatímco turecká demokracie se ocitla pod útokem,“ uvedli  Philippe Leruth a Mogens Blicher Bjerregård, předseda Menizárodní federace novinářů a předseda Evropské federace novinářů. „Mustafa Cambaz byl zabit, když konal svoji povinnost informovat,“ dodali oba funkcionáři. Jeho jméno bude připojeno na dlouhou listinu strastiplné cesty svobody tisku. „Ti, co ho zabili, se pokoušejí zabít demokracii v Turecku. Novináři celého světa žádají spravedlnost za tento zločin a odmítají jakýkoli pokus zajistit beztrestnost jeho vrahům,“ uvedla Evropská federace novinářů v reakci na zabíjení v Turecku.

Irena Válová