Počet nevyřízených žádostí o azyl v červenci poprvé překonal půlmilionovou hranici Foto: wikipedia

Stále více uprchlíků žaluje německé úřady za nečinnost

V Německu stoupá počet žadatelů o azyl, kteří žalují místní úřady za nečinnost. Někteří z nich totiž na rozhodnutí o azylu čekají i přes dva roky. Do konce května tak již skoro 6000 běženců zažalovalo Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), který má azylové řízení na starosti. Agentura DPA uvedla, že německé úřady ke konci července registrovaly přes půl milionu dosud nevyřízených žádostí o azyl.

Počet žalob na zmíněný úřad letos prudce vzrostl. Zatímco ke konci března jich bylo 3271, za pouhé dva měsíce tento počet vystoupil na 5805, uvedl zpravodajský server Tagesschau. Podle mluvčího správního soudu v hesenském Giessenu Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky nejčastěji žalují Somálci, z nichž někteří jsou v zemi už přes dva roky, aniž je BAMF vůbec vyslechl.

Počet nevyřízených žádostí o azyl v červenci poprvé překonal půlmilionovou hranici. Na rozhodnutí o své žádosti čekalo ke konci měsíce přes 526.000 lidí, což je zhruba dvojnásobek proti loňsku.

Počet nedokončených azylových řízení se nedaří snižovat, přestože počet uprchlíků, kteří do Německa přicházejí, letos klesá. V červenci dorazilo 16.160 migrantů, zhruba stejný počet příchozích měsíčně registruje Německo už od března. Od začátku roku přišlo 238.000 lidí, jen za loňský listopad jich ale bylo více než 200.000.

BAMF tvrdí, že dojem, že by pracoval příliš pomalu, je nesprávný. Díky posílení personálu a digitalizaci je podle něj zpracování žádostí o azyl rychlejší než v minulosti.

Do Německa loni přišlo zhruba 1,1 milionu uprchlíků.

(čtk)