Poslanec Daniel Korte. Foto: archiv

Uvolněte Šlachtovu zprávu, vyzývá poslanec Korte kvůli únikům

Nevynášejte informace z jednání vyšetřovací komise k reorganizaci policie, nabádal kolegy na úvodní červencové schůzi předseda komise Pavel Blažek (ODS). Netrvalo dlouho a informace z tzv. Šlachtovy zprávy se objevily v MF Dnes. Někteří poslanci naznačují, že informace prosakují od policie. Poslanec TOP 09 Daniel Korte proto navrhuje, aby byla zpráva uvolněna.

MF Dnes, kterou vlastní předseda Hnutí ANO Andrej Babiš uvedla, že tzv. Šlachtova zpráva podle detektivů dokazuje, že se policejní představitelé snažili dostat Šlachtu z čela protimafiánského útvaru. Zpráva podle deníku například obsahuje odposlechnutý rozhovor dvou obviněných v kauze Vidkun.

Předseda vyšetřovací komise k reorganizaci Pavel Blažek naznačil, že úniky pocházejí od policie. Podle něj kdo delší dobu sleduje co, v jakých případech a kdy se z činnosti orgánů činných v trestním řízení vynášelo do médií a do jakých médií, nemusí o pachatelích dlouho přemýšlet. Podnět k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů ale zřejmě iniciovat nebude. „Asi o tom bude na komisi řeč, ale já osobně pro to nebudu. Bylo by to házení flinty do žita. Novináři se odvolají na právo chránit zdroje a tím by to skončilo,“ řekl Blažek České justici.

Samotná inspecke konkrétní šetření potvrdit nemůže. „Generální inspekce bezpečnostních sborů provádí šetření a prověřování úniků informací z trestních řízení, i do médií, ale nelze potvrdit zda se jedná o úniky z tzv. Šlachtovy zprávy, neboť inspekce tuto zprávu nemá k dispozici a nezná její skutečný obsah,“ řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Podle dalšího z členů komise nemohla Šlachtova zpráva uniknout od poslanců, protože je v trezoru a nemůže být kopírována. „O zprávu projevil zájem poslanec Bohuslav Chalupa (ANO), aby ji dostal k dispozici bezpečnostní výbor, ale byl odmítnut. „Navrhnu, aby byla zpráva uvolněna a aby nemohlo docházet k manipulativním a selektivním únikům,“ řekl poslanec Daniel Korte.

Někteří poslanci v kuloárech hovoří o tom, že úniky do tisku Andreje Babiše pocházejí od poslance ANO a člena komise Bohuslava Chalupy. „Jsem velmi zvědav, kdo z „kolegů“ si troufne mi něco takového říci do očí! Jinak jsem byl poslední dny, kdy byly v médiích zveřejňovány domnělé úniky, prokazatelně mimo území České republiky a co je nejpodstatnější – materiálů doručených panem Šlachtou a panem Komárkem (které jsou k nahlédnutí pouze v PSP ČR a na vlastnoruční podpis) jsem se na rozdíl od „kolegů“ ještě, naštěstí, ani nedotkl – evidentně jsem situaci preventivně velmi dobře odhadl,“ sdělil Chalupa na svou obranu s tím, že podobná nařčení jsou lživá.

Na únik informací si stěžoval i ministr vnitra Milan Chovanec. „Tak se blíží další jednání vyšetřovací komise. A noviny Anofertu dostaly další dávku úniků ze spisu. Od kohopak a pročpak asi?“ napsal na svém Twitteru minulý týden Chovanec.

Pavel Blažek přichází na jednání vyšetřovací komise Foto: Eva Paseková
Pavel Blažek přichází na jednání vyšetřovací komise Foto: Eva Paseková

Reorganizaci policie prověřují olomoučtí žalobci, kteří nedávno vyslechli policejního prezidenta Tomáše Tuhého s jeho náměstkem Zdeňkem Laubem. Důvodem jejich prověřování má být to, zda změny v policii nejsou starým plánem na odstranění Roberta Šlachty. „Prověřujeme nějaké informace, které jsme zjistili z živých spisů. Provedli jsme tam řadu úkonů, ještě něco provedeme. Jakmile to bude uzavřeno a bude to vyhodnoceno, tak bych považoval za korektní, aby státní zástupce informoval o tom výsledku, aby nemohlo být tvrzeno, že jsme někoho chtěli dehonestovat,“ uvedl Ištvan na minulém jednání komise. Podle něj by prověřování nemělo trvat dlouho. „Chci věřit tomu, že to bude trvat kratší dobu než činnost vyšetřovací komise,“ řekl Ištvan. Komise chce s výsledky přijít do konce října.

Komise se opět sejde tento čtvrtek. Celkem plánuje vyslechnout 13 lidí. Pozvánku měli dostat například bývalý detektiv ÚOOZ Jiří Komárek, ministři Milan Chovanec (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO), policejní prezident Tuhý, jeho náměstek Laube, šéf žalobců Pavel Zeman či pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

(epa, sr)