Nejvyšší správní soud v Brně Foto: NSS

NSS doplní dva noví soudci, uspěli při slyšení na plénu

Oba kandidáti na nové soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Rychlý a Michaela Bejčková uspěli tento týden při slyšení před plénem Nejvyššího správního soudu (NSS). Vystoupili se svými názory, motivací, vyložili vlastní pohled na fungování soudu a svou možnou roli v něm.

Prvnímu z kandidátů Tomáši Rychlému je 47 let, působí jako advokát a je spoluodpovědný za řízení pražské kanceláře advokátní firmy Wolf Thiess. „Tomáš Rychlý přesvědčil plénum, Soudcovská rada dala jednohlasné doporučení a předseda soudu se obrátil na ministra spravedlnosti se žádostí, aby podal návrh na jmenování tohoto kandidáta prezidentu republiky,“ řekla České justici mluvčí NSS Sylva Dostálová. V případě, že dojde k jeho jmenování ještě v tomto roce, mohl by posílit NSS od počátku roku 2017.

V případě Michaely Bejčkové, na základě stejného postoje pléna i Soudcovské rady, požádal předseda soudu ministra o její trvalé přeložení k NSS od 1.10. 2016. Bejčková je osmatřicetiletá soudkyně specializovaného správního úseku Městského soudu v Praze a v minulosti úspěšně prošla stáží u NSS.

Nejvyšší správní soud v letošním roce již opustili soudci Eliška Cihlářová (rezignace) a Jaroslav Hubáček a v průběhu měsíce září odejdou ještě soudci Jan Passer (výkon funkce soudce Tribunálu u Soudního dvora EU) a Dagmar Nygrínová (rezignace).

Charakteristika Michaely Bejčkové zde
Charakteristika Tomáše Rychlého zde

(epa)