Foto: Facebook

Pod služební zákon bude spadat 70 tisíc úředníků, na jejich platy půjde 30 miliard

Pod služební zákon bude od 1. ledna příštího roku nejspíš spadat 69.994 úředníků, o 819 víc než letos. Vyplývá to z návrhu ministerstva vnitra na systemizaci služebních míst, který příští týden projedná vláda. Celkem bude ve státních úřadech v Česku pracovat 77.241 lidí, což je meziroční růst o 1044. Na platy půjde přes 30 miliard korun, proti letošku o téměř 2,5 miliardy více.

Vládní materiál dělí místa na úřadech na ta, která podléhají služebnímu zákonu, a na ta, na která se vztahuje zákoník práce. Pod zákoník práce patří činnosti jako řidiči, uklízečky, údržbáři nebo kuchaři a politické funkce, jež budou vykonávat političtí náměstci. Těchto míst bude od příštího roku celkem 7247, což je o 225 víc než na začátku letošního roku.

Podle vládního materiálu počet státních úředníků rostl už letos. Skutečný nárůst nových míst na úřadech tak bude o něco nižší, než v meziročním srovnání. K letošnímu 1. září na ministerstvech a dalších úřadech vzniklo 529 míst, z toho bylo 329 služebních a 200 pracovních.

Nová místa letos vznikla na Úřadu vlády ČR i v drtivé většině ministerstev. Výjimkou byla ministerstva financí, obrany, zemědělství a spravedlnosti, kde nová místa nevznikla. Příčinou nárůstu byla podle vnitra nutnost zajistit činnosti, které souvisely například s migrační krizí, posílením zastupitelských úřadů či zajištěním projektů financovaných z evropských fondů.

Stejný počet míst jako na začátku roku měla většina dalších státních úřadů. Počet míst vzrostl jen na Energetickém regulačním úřadu, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Správě státních hmotných rezerv. Vždy šlo o mírný růst od tří do devíti nových míst.

(čtk)