Soudce Josef Baxa Foto: NSS

Šéf NSS: Platy učitelů a soudců nelze porovnávat

Soudcovské platy jsou naprosto správně nastaveny a mělo by se o nich přestat mluvit jako o něčem, co je nepatřičné, myslí si předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. V rozhovoru pro Českou justici tak reagoval na výroky prezidenta Miloše Zemana, který se do platů soudců opřel u příležitosti jmenování na Pražském Hradě.

Zeman při srpnovém proslovu soudcům připomněl slova prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly, který se pozastavil nad výší nástupního platu soudců a nad výrazně nižšími nástupními platy učitelů. Prezident Zeman podotkl, že si učitelé zaslouží přidat a poznamenal, že nástupní plat soudců, který podle něho činí 70.000 korun, je zbavuje na rozdíl od většiny společnosti základních materiálních starostí.
Podle šéfa NSS je ale takový příměr lichý. „Určitě to nejde porovnávat. Začínající soudce může druhý den, co byl jmenován, dostat spor o katedrálu sv. Víta. To by začínající lékař nikdy nedostal, aby druhý den po příchodu do nemocnice musel transplantovat srdce. Už ten termín začínající soudce je pochybný. Když už se někdo stane soudcem, musí být připraven na tom svém soudu dělat totéž, jako jeho kolega, který je tam třicet let,“ řekl Josef Baxa v obsáhlém rozhovoru pro Českou justici, který vyjde již zítra.

Dozvíte se v něm například to, zda byl osloven pro kandidaturu na prezidenta republiky, jaký je jeho pohled na vyhlášku, která sníží exekutorům tarify nebo jak by si představoval překreslení tuzemské justiční mapy.

(epa)