Elektronická jízdenka Opencard Foto: archiv

Soudce v kauze Opencard: Posudky jsou důkazem tristního stavu znaleckého dokazování

Bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) dnes dostal v kauze opencard podmíněný trest 2,5 roku, další exprimátor Tomáš Hudeček (dříve TOP 09) dvouletou podmínku stejně jako někdejší radní pro dopravu Josef Nosek. Soudce se také zhruba dvacet minut věnoval znaleckým posudků, které jsou podle něj „důkazem velice tristního stavu znaleckého dokazování“.

Nejpřísnější potrestání – tříletou podmínku – si podle pražského městského soudu zaslouží bývalá radní pro IT Eva Vorlíčková a šéf magistrátního IT odboru Jan Teska. Deset z 15 obviněných včetně tří současných pražských zastupitelů soud zprostil viny. Verdikt není pravomocný, všichni odsouzení se okamžitě odvolali.

Soud uznal čtveřici někdejších radních a úředníka Tesku vinnými jednak z porušení povinnosti při správě cizího majetku, jednak z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže v souvislosti s tím, že v dubnu 2012 prosadili dvě smlouvy s firmou Haguess, tehdejším vlastníkem práv k elektronické kartě opencard.

„S vědomím nevýhodnosti licenčního modelu zvoleného při realizaci projektu univerzální karty Pražana opencard pro hlavní město Praha a neúměrných nákladů na realizaci tohoto projektu pominuli v procesu zadávání veřejné zakázky (…) provedení kvalifikované analýzy situace, za niž byla tato veřejná zakázka zadána, alternativ jejího řešení, jejích rizik a nákladů,“ konstatoval předseda soudního senátu Alexander Sotolář.

Podle soudce hrály v případu důležitou roli i nekvalitní znalecké posudky. Až před soudem například vyšlo najevo, že někteří znalci pracovali i pro město – ač tvrdili, že nejsou ve střetu zájmů. „Všechny posudky bez výjimky trpěly věcnými vadami. Například absentovala náležitá specifikace analyzovaných údajů,“ řekl.

Podle soudu firmu Haguess radní zásadním způsobem zvýhodnili, čímž závažným způsobem porušili pravidla zadávacího řízení. „Nevyvození trestní odpovědnosti by bylo v rozporu s principy právního státu,“ reagoval Sotolář na argument obhajoby, že politická rozhodnutí je třeba posuzovat specifickým způsobem. „Zcela nepochybně platí, že i politici jsou při svém rozhodování vázáni obecně platnými předpisy. Nepokrývá-li jejich čin imunita, může být vyvozena jejich trestněprávní odpovědnost. Tím spíše to platí o osobách ve výkonných orgánech, a takovým je i rada hlavního města Prahy,“ prohlásil.

Některé soudcovy výroky vyvolaly v auditoriu výkřiky „hanba“, obzvlášť poté, co uznal, že Prahu do problémů s opencard nedostali obvinění. Lidé, kteří si vyhlášení rozsudku přišli poslechnout, dávali najevo názor, že na lavici obžalovaných by měli správně sedět ti, kdo projekt karty vytvořili. Nesouhlasná gesta dělali při odůvodňování verdiktu i Svoboda s Hudečkem.

„Při ukládání trestu soud zohlednil specifické okolnosti případu. Nepochybně nevytvořili situaci, kterou byli v určité chvíli nuceni řešit. Rozhodně nebyli těmi, kdo by měli nějaký prospěch. Naopak soud má za to, že není důvod nevěřit tomu, že byli vedeni snahou vyřešit danou záležitost tak, aby šlo o řešení pro hlavní město Prahu co nejlepší,“ řekl soudce.

Proto také každému z odsouzených uložil zaplatit Praze jen 40.000 korun s úroky, ačkoliv podle rozsudku způsobili městu škodu nejméně 17,7 milionu korun. Se zbytkem nároků odkázal Prahu do civilního řízení.

Zproštění viny se týká stávajících zastupitelů Lukáše Manharta, Václava Novotného a Pavla Richtera (všichni TOP 09), dále bývalé radní pro školství Heleny Chudomelové, bývalého radního pro životní prostředí Radka Lohynského a současného starosty Prahy 18 Ivana Kabického. Bez trestu odešli i zaměstnanci magistrátu Štěpán Hladík a Veronika Pražáková a externí členové hodnotící komise Aleš Němeček a David Kučera.

Všichni obvinění, jimž hrozilo až osmileté vězení, vinu od počátku odmítají. Hájí se tím, že projekt opencard byl dlouhodobým problémem z éry primátora Pavla Béma (ODS), který se snažili vyřešit a udělali to nejlépe, jak mohli. Kvůli dříve uzavřeným licenčním smlouvám prý nemohli postupovat jinak.

(čtk, epa)