Mediací v trestním řízení přibývá

Mediací, které jsou formou smírného řešení sporů, v trestních řízeních přibývá. Za poslední desetiletí se jejich počet zdvojnásobil na více než 1000 ročně, uvedl při dnešním Dni mediace analytik Probační a mediační služby (PMS) Milan Karban. Zvyšuje se také úspěšnost. Dohodou končí 95 procent sezení pod vedením mediátora, dříve to bylo asi 80 procent, řekl Karban. PMS provádí mediace v případech trestných činů. Občanskoprávní spory řeší jiní mediátoři, kteří mohou pracovat samostatně nebo při nějaké neziskové organizaci.

Mediace je cestou k dohodě mezi pachatelem trestného činu a poškozeným. Jana Mottlová, která vede středisko PMS v Praze, připomněla, že při soudním řízení trestá pachatele stát a oběť se v tomto procesu ztrácí. „Probační služba přináší participaci poškozeného tím, že se podílí na stanovení trestu,“ uvedla.

Nejčastěji se mediace používá u nedbalostních trestních činů, jako jsou například dopravní nehody. Tato skupina tvoří třetinu případů. Přibližně pětina případů jsou různé formy vandalismu, které převažují u mladistvých. Pachatel i oběť musejí s mediací souhlasit. Pachatel musí uznat svou vinu.

Požádat o mediaci mohou obě strany, případně jim ji mohou doporučit další aktéři v trestním řízení. Mediátor se nejdříve s účastníky konfliktu setká samostatně. Při společné schůzce pak slouží jako prostředník, který usměrňuje komunikaci a otevírá možnosti dohody, ale samostatně nenavrhuje řešení. Na podmínkách se musejí pachatel a oběť dohodnout samy. Zejména se jedná o náhradu škody prostřednictvím finančního vyrovnání nebo jiné kompenzace. O výsledku mediace pak PMS informuje soud. Může to vést k ukončení trestního řízení takzvaným odklonem, tedy bez vynesení rozsudku o vině a uložení trestu. Pachatel pak nemá záznam v trestním rejstříku.

V civilních sporech se prostřednictvím mediace řeší zejména konflikty spojené s rozpadem rodiny a pracovní spory. Také v této sféře počet řešených případů stoupá, řekla ČTK Helena Stöhrová z Asociace mediátorů ČR. Přispěl k tomu i zákon o mediaci, který od roku 2012 umožňuje soudům nařídit kontakt účastníků sporu s mediátorem. Získají tak informace o tom, co tato služba obnáší a jaké jsou možnosti. Proces mediace je pak dobrovolný. V rejstříku ministerstva spravedlnosti je nyní zapsaných asi 200 aktivních mediátorů.

(čtk)