O azyl v EU žádá stovky tisíc lidí Foto: archiv

V Německu se před státem ukrývají statisíce cizinců. Stát je chce odhalit, registrovat a integrovat

V Německu se před státem ukrývají statisíce cizinců, kteří jsou v zemi ilegálně, nemají žádné doklady a žádný kontakt s německým státem. Jejich počet se zvyšuje a dále bude stoupat, uvedla Dita Vogelová z univerzity v Brémách. Musíme je zaregistrovat a integrovat, říká levicový premiér Durynska.

Odhad, že cizinců bez dokladů se v Německu ukrývá od 180 000 do 520 000, učinila pro deník Die Welt Dita Vogelová se svým týmem z univerzity v Brémách. Podle jejích slov zatím neexistují přesné počty, ale trend naznačuje nárůst počtu těchto cizinců.

Legalizaci pobytu všech takových cizinců před několika týdny požadoval premiér Durynska Bodo Ramelow (Linke). Víme o 200 000 lidí, kteří žijí v Německu bez jakéhokoli kontaktu s úřady, řekl. „Jsou hříčkou v rukou zločinců. Musíme je zaregistrovat a integrovat,“ uvedl Ramelow.

Podle deníku Die Welt jsou mezi ukrývajícími se cizinci muži, kteří vstoupili do země, ale nikdy se nepřihlásili na žádném úřadu. Druhou skupinou jsou ti, kteří měli nějaký kontakt s německými úřady, pak ale zmizeli a už kontakt neobnovili. Jsou mezi nimi rovněž studenti a pracovníci, kterým prošla víza. Dále tuto skupinu tvoří žadatelé o azyl, kteří byli odmítnuti a ukrývají se ze strachu z deportace.

Malíř ze Senegalu nehodlá z Německa nikdy odejít

Příběhy některých z nich publikuje nyní deník Focus. Pod titulkem Z Německa už nikdy neodejdu zveřejnil deník příběh Senegalce Madala, který přišel do Německa před rokem v září 2015. Je mu 34 let a poprvé požádal o azyl na Sicílii, kde pak zůstal jeden rok a osm měsíců. Jeho žádost o azyl byla v Itálii zamítnuta. On se ale podle jeho slov nemůže vrátit domů kvůli kmenovým válkám.

Madalo popisuje peripetie v Německu: přesouvání z tábora do tábora, braní otisků, nudu, modlení a zase nic nedělání v ubytovně, dopisování si s úřady až do současnosti, kdy byl konečně pozván k pohovoru. Jeho žádost o azyl byla i v Německu zamítnuta. To se stalo letos 20. července. Od té doby žiji dál v ubytovně a strachy podle svých slov nemůže spát, protože se bojí, že bude deportován do Senegalu.

To ovšem podle jeho dalšího vyjádření nepřipustí. Bude bojovat za právo zůstat v Německu legálně a podle článku ve Focusu je přesvědčen, že policie ho deportovat nemůže, protože ve skutečnosti neví, ze které země pochází. Madalo už se zúčastnil i demonstrace nelegálních přistěhovalců za právo zůstat v Německu s dalšími šedesáti přistěhovalci. Doma v Senegalu byla jeho profese malíř a chce jako malíř působit i v Německu.

(ire)