Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v obvinil Západ z podpory terorismu a pučistů, kteří se v polovině července neúspěšně pokusili převzít moc v zemi Foto: Facebook

V Turecku se do úřadu vrátí 198 soudců zbavených funkce po puči

Nejvyšší rada soudců a prokurátorů v Turecku vrátila do funkce 198 soudců a prokurátorů, kteří byli mezi tisíci dalších úřadu zbaveni po červencovém pokusu o převrat. Informoval o tom dnes deník Hürriyet. Ministerstvo obrany dnes naopak oznámilo, že propustilo dalších 109 vojenských soudců z turecké armády kvůli podezření z podílu na pokusu o puč. Podle agentury Reuters byl dnes navíc dalším téměř dvěma stovkám justičních zaměstnanců pozastaven výkon funkce kvůli podezření ze spolupráce s domnělým vůdcem puče.

„Z celkem 3456 soudců, prokurátorů a vyšších soudních úředníků, kteří byli dosud propuštěni, se jich 198 vrátí do úřadu, protože obvinění vůči nim byla shledána neopodstatněnými,“ uvedl již před dvěma dny turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký režim od poloviny července, kdy se skupina armády neúspěšně pokusila v Turecku o převrat, provádí rozsáhlé čistky nejen ve státní správě. Jejich cílem jsou i jen domnělí příznivci duchovního Fethullaha Gülena, kterého vláda považuje za zosnovatele pokusu o převrat a který žije v USA. Ankara po Washingtonu zatím neúspěšně požaduje jeho vydání.

Gülenovy příznivce ale turecký režim pronásleduje dlouhodobě a viní je ze spiknutí proti vládě. Po červencovém pokusu o převrat vláda tažení proti nim ještě zintenzivnila. Ze zaměstnání od července propustila na 100.000 lidí, včetně policistů, soudců, ale i více než 20.000 učitelů. Přes 30.000 lidí skončilo ve vězení.

Po dnešním oznámení o propuštění 109 vojenských soudců se jejich celkový počet v armádě snížil na 209. Před pokusem o převrat jich přitom v armádě bylo 468. Celkem bylo z armády podle deníku Hürriyet propuštěno od července 4048 úředníků.

Justiční úřady dnes navíc pozastavily výkon funkce 184 soudcům a prokurátorům kvůli tomu, že používali komunikační aplikaci ByLock. Tu podle tureckých tajných služeb využívaly desetitisíce Gülenových příznivců od roku 2014. Soudci a státní zástupci budou suspendováni do chvíle, než se vyšetří jejich možná spolupráce s duchovním.

(čtk)