Odcházející ministr Dienstbier Foto: ČSSD

Dienstbier se sešel s advokáty, legislativní plán se podle něj dařilo naplňovat

Legislativní plán vlády se dařilo plnit. Novinářům to dnes řekl končící ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD). Ve Sněmovně podle něj ale není vůle ke schválení některých předloh, třeba novely o veřejném ochránci práv, ačkoli koaliční shoda na nich je. Snahu projednat návrh Dienstbier nevidí u novely Ústavy upravující přímou volbu prezidenta. Déle než rok je v prvním čtení koaliční návrh o celostátní referendum, přitom „alespoň deklaračně má podporu i některých opozičních stran“, uvedl ministr.

Dienstbier dnes bilancoval svou práci po schůzce se šéfy profesních komor, mimo jiné lékařů a advokátů. Ti vládu chválili za to, že po 20 letech existence komor byly tyto odborné společnosti zařazeny mezi organizace, které připomínkují přípravu nových předpisů. Protože se tak loni stalo i na přání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), Dienstbier i šéfové komor předpokládají, že spolupráce bude pokračovat. Celkem vláda k přípravě legislativy pozvala 11 profesních komor zřízených zákonem, například stavební inženýry, notáře, exekutory, architekty a veterináře.

Ve výčtu legislativních změn, které se mu nepodařilo prosadit, jmenoval Dienstbier novelu zákona o veřejném ochránci práv. „Tam budu rád, aby se schválily monitorovací mechanismus práv osob se zdravotním postižením a antidiskriminační žaloba ve veřejném zájmu,“ uvedl. Z pohledu sociálnědemokratických hodnost je podle něj nezbytné, aby taková úprava byla. Pomohla by sociálně slabým. Za zdržením předlohy vidí kritický postoj některých poslanců k ombudsmance Anně Šabatové. Návrh se podle něj neposuzuje věcně.

Za svůj úspěch považuje Dienstbier přijatou novela zákona o politických stranách a některých volebních zákonů, která upravuje financování kampaní. Těsně před dokončením je novela zákona o střetu zájmů, kterou vrátil Sněmovně Senát. „Za zcela klíčové považuji návrhy, které na můj návrh vláda odeslala do Parlamentu před několika týdny, a to je novela Ústavy a novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu (NKÚ), jejichž smyslem je umožnit NKÚ kontrolu veškerých veřejných peněz,“ řekl.

Se zástupci lékařů a advokátů dnes Dienstbier probíral legislativní plán na příští rok. Bude v něm podstatně méně úkolů než na předchozí roky, protože kabinetu zbývá do voleb 11 měsíců. Návrhy, které by poslala vláda v polovině roku, už by neměly šanci na schválení Sněmovnou, uvedl. „Hraniční doba je první čtvrtletí příštího roku za předpokladu, že bude ve Sněmovně vůle je probrat,“ uvedl Dienstbier na dotaz, v jakých termínech bude ještě vláda schopna zákony prosadit.

Veškerou agendu nyní Dienstbier předá svému nástupci poslanci Janu Chvojkovi (ČSSD), předpokládá, že se s ním spojí. Z funkce má odejít ke konci listopadu. Za svým odvoláním Dienstbier vidí pouze stranické důvody. „Při mém rozhovoru s předsedou vlády před týdnem žádné výhrady k mé práci jako ministra nezazněly. Je naprosto zjevné, že jediné důvody ke změně jsou stranické a smysluplnost nebo legitimnost takových změn může být otázka názoru,“ uvedl. Premiér Sobotka má podle něj právo na změny, jaký to bude mít dopad na sociální demokracii, nechce hodnotit.

(čtk)