O2 podává k ÚOHS podnět k prošetření veřejné zakázky na volání vězňů

Podnět k prošetření Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) míří na veřejnou zakázku Vězeňské služby (VS) od společnosti O2. VS vysoutěžila nového operátora pro volání vězňů a dojde tak ke snížení ceny hovoru z 15 na zhruba dvě koruny za minutu. Tendr vyhrála švédská Telia, kterou v ČR zastupuje společnost BVfon Czech Telecommunication. Poražení O2 i firma M-Communications ale způsob výběru vítěze podle informací České justice zpochybňuje.

Společnost O2 poskytovala službu v českých věznicích několit let. „Naše technické řešení nabízí řadu výhod, jako například zabezpečení klientským certifikátem, služby podpůrného kontaktního centra, administrační portál, nebo možnost automatické blokace telefonního systému při poruše nahrávacího systému,“ uvedla pro Českou justici mluvčí O2 Lucie Pecháčková a potvrdila, že O2 nechá tendr prověřit u ÚOHS. Splečnost podnět podala v pátek.
„Naše řešení je v budoucnu také možné snadno rozšířit například o možnost hovory zaznamenávat i textově, o modul pro analýzu klíčových slov z nahrávek nebo o hlasovou schránku. Pro vězně a jejich blízké je výhodou našeho řešení snadno dostupná předplacená karta, kterou by bylo možné v budoucnu využít třeba i pro platby za nákup v kantýně,“ dodává Pecháčková.

Podle informací České justice skončila O2 až na třetím místě, druhá byla společnost M-Communications. Obě firmy, které neuspěly, získaly skoro stejný počet bodů a nabízely podobnou cenu. Zatímco vítězná firma nabídla za vteřinu volání sazbu 0,027 Kč, M-Communications 0,058 Kč a O2 0,064 Kč. Mezi nabídkou BVfon Czech Telecommunication a oběma neúspěšnými společnostmi tak byl propastný rozdíl.

Propastný rozdíl v ceně

Druhá společnost M-Communications se podle informací České justice s žádostí o přezkum obrátila na ministerstvo spravedlnosti a VS mimo jiné s tím, že vítězná společnost je nevěrohodná, nedisponuje nyní platnou telekominikační licencí a nemá ani webové stránky. „Obáváme se toho, že extrémě nízká nabídková cena je v tomto případě vykompenzována nevěrohodností této společnosti v ČR,“ uvádí M-Communications v dopise Robertu Pelikánovi.

Čtěte také: Levnější volání omezí pašování telefonů do věznic, věří Dohnal

Společnost rovněž upozorňuje, že BVfon Czech Telecommunication neplní zákonné povinnosti, například nezveřejňuje povinné dokumenty v obchodním rejstříku. „Společnost BVfon Czech Telecommunication, s.r.o. má sídlo v České republice a je zapsána v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl C, vložka 122275. Musí tedy plnit povinnosti jako každý podnikatelský subjekt v ČR se stejným rizikem,“ nesouhlasí mluvčí VS Petra Kučerová.

Hovory jen v ČR

Dalším argumentem, který může O2 použít ve svém podnětu pro ÚOHS je i to, že vysoutěžená cena 1,62 korun za minutu platí pouze pro volání v ČR. „Pro mezinárodní hovory platí ceník, jehož tarify jsou závislé na jednotlivých zónách stejně, jak je tomu u ostatních operátorů na našem trhu,“ upřesnila Kučerová.
Cena se do výběrového řízení ale zadávala jako cena pevná neboli jednotná cena, tudíž by měla být platná i pro volání do zahraničí. V dostupné zadávací dokumentaci nebylo zmíněno, že by tomu mělo být jinak.

Zcela jasné není ani to, jak VS došla k tomu, že výše koncesního řízení je objemově malého rozsahu, tedy do 20 milionů korun za rok. „Vězeňská služba ČR, při stanovení výše koncesního řízení, vycházela z vlastních údajů a z předpokladu výrazného snížení hovorného,“ reagovala na dotaz České justice mluvčí VS. Počítá se přitom s navýšením počtu telefních automatů  oproti stávajícímu stavu a změnu možnosti více telefonovat. Společnost M-Communications v námitce k tendru, kterou zaslala Vězeňské službě, vypočítala odhadovaný příjem vítězné společnosti za čtyři roky na asi 200 milionů korun, tedy výrazně vyšší, než 20 milionů korun ročně.

Telefonní karty

Obavy neúspěšných firem se také vztahují k používání fyzických telefoních karet z důvodu, že mohou být následně předmětem černého obchodu ve věznicích. Podle Kučerové jsou stávající karty anonymní, ale ty, které jsou součástí nového systému volání, mají jednoznačnou identifikaci. Jejich použití je tedy možné pouze po zadání do systému, kde je nastavena řada oprávnění a také lze použití konkrétní karty sledovat. Je pak ale otázkou, u takových karet půjde využít nevyčerpaný kredit mimo věznice, jak požadovala zadávací dokumentace.

Do současné doby bylo telefonování účtováno v tzv. „intervalech“, kdy za interval bylo účtováno 15 korun. Pro místní hovory byl interval stanoven na 180 sekund za 15 korun. Pro hovory do mobilních sítí byl v hodnotě 15 korun interval 60 sekund. Odsouzení tak platili za celý interval, i když jej nevyčerpali. Nyní má jedna minuta volání stát necelé dvě koruny. Odsouzení mají zaplatit jen dobu, kterou provolají, protože cena bude účtována po vteřinách.

ÚOHS může na základě šetření vydat předběžně opatření a zakázku dočasně pozastavit, než definitivně rozhodne. Může ji zrušit, udělit pokutu zadavateli anebo konstatovat, že vše proběhlo v souladu se zákonem.

Eva Paseková