Jak vyhledat judikaturu ESLP? Ministerstvo natočilo instruktážní video

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo více zpřístupnit důležitá rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) prostřednictvím instruktážního videa. Již více než rok mají čeští občané přístup k této judikatuře prostřednictvím databáze judikatury Evropského soudu pro lidská práva. „Pro širší veřejnost může být poněkud komplikované se v nepřeberném množství rozsudků ihned ESLP zorientovat. Video má však ukázat, že nalézt potřebnou judikaturu nemusí být až tak těžké,“ uvedli zástupci resortu.

Databáze má podle ministerstva především dva účely. Zajistit používání a provádění Evropské úmluvy o lidských právech na vnitrostátní úrovni a zpřístupnit judikaturu ESLP odborné i širší veřejnosti v českém jazyce. Snahou ministerstva spravedlnosti zajistit, aby byl přístup k judikatuře pro všechny občany opravdu co nejjednodušší.

Kancelář vládního zmocněnce pro zastupování ČR před ESLP proto nechala zpracovat podrobné instruktážní video. To začínající uživatele databáze snadno provede procesem vyhledávání a osvětlí jim význam databáze. Najdou jej jednak na úvodní stránce databáze a také na Youtube kanálu Ministerstva spravedlnosti ČR. V krátkém klipu účinkuje bývalý zaměstnanec ministerstva a herec Zdeněk Pecha.

Ministerstvo si od videa slibuje, že díky němu bude ještě více lidí moci nacházet důležitá rozhodnutí ESLP. Snaží se tak naplňovat přání, které již v loňském roce vyjádřil ministr spravedlnosti Robert Pelikán: „Databáze významně přispěje i k tomu, že Evropská úmluva o lidských právech bude orgány veřejné moci v České republice každodenně naplňována. Ubude tak důvodů, proč se čeští občané musí na štrasburský soud obracet.“

(epa, msp)