Poprvé od platnosti služebního zákona obdržel státní tajemník vytýkací dopis. Prvenství patří ministerstvu zdravotnictví. Foto: Koláž ZD

Němeček potvrdil nespokojenost se státním tajemníkem Benedou, ohrožuje prý činnost ministerstva

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zaslal v tento týden resortnímu státnímu tajemníkovi Ivo Benedovi tzv. vytýkací dopis, v němž velmi tvrdě kritizuje jeho práci. Podle služebního zákona je to závažný krok, který může vyústit v tajemníkovo odvolání. Potvrdily se tak informace České justice, která o nespokojenosti Němečka s prací Benedy informovala jako první.

O vytýkacím dopisu odcházejícího ministra Němečka Benedovi informoval náš sesterský Zdravotnický deník. Česká justice už v září v materiálu o hodnocení státních tajemníků informovala, že s prací Benedy panuje vysoká nespokojenost.

„Zásadně selháváte ve výkonu Vašich klíčových kompetencí“ píše Benedovi Němeček. Je to vůbec poprvé v Česku od doby, co začal platit služební zákon, kdy se nějaký ministr tak ostře vymezil vůči státnímu tajemníkovi svého rezortu.

Ministr Němeček vytýká tajemníkovi Benedovi také velmi nízkou úroveň komunikace a spolupráce. Především však kritizuje jeho nečinnost v otázce odměňování zaměstnanců a jejich udržení v práci pro stát. „Personální situace na Ministerstvu zdravotnictví je velmi tristní.  Více než čtvrtina služebních míst není obsazena. Návrhy na navýšení složek platu v případě často klíčových zaměstnanců za účelem jejich udržení v úřadu šmahem odmítáte s argumentací, že na to nejsou prostředky. Ve výsledku se však ukázalo, že prostředky na platy v letošním roce nebudou dočerpány, a to v řádu milionů korun,“ píše ve vytýkacím dopise Svatopluk Němeček. O tom, že ministra nedočerpání peněz pro zaměstnance opravdu rozzlobilo, svědčí zápis z porady vedení, o němž Zdravotnický deník nedávno informoval.

Závěrem Němeček konstatuje, že je tajemník Beneda nezpůsobilý vykonávat svou funkci a že pokud tak bude nadále pokračovat, zásadně tím ohrozí činnost ministerstva zdravotnictví.

Státního tajemníka odvolává vláda, pokud by tak učinila, vyhlásí na tento post výběrové řízení.

(cik, epa)