Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSp

Pelikán: Rozhodnutí soudu ve věci Ratha je zvláštní, podám stížnost k Nejvyššímu soudu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) podá v nejbližsích dnech k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona. Řekl to v rozhovoru pro Radiožurnál. Koncept tzv. „espézetky“ už mu prý připravuje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Rozhodnutí vrchního soudu označil za zvláštní.

Stížnost pro porušení zákona je mimořádný opravný prostředek, který směřuje jen proti pravomocnému rozhodnutí soudu nebo státního zástupce. Účelem stížnosti pro porušení zákona je náprava právních vad pravomocných rozhodnutí nebo náprava vadného postupu řízení, které předcházelo pravomocnému rozhodnutí. Skutkové nedostatky rozhodnutí lze tímto mimořádným opravným prostředkem řešit pouze tehdy, pokud jsou důsledkem vadného právního posouzení nebo vadného postupu řízení. Jinak jsou případné změny ve skutkových okolnostech důvodem k podání obnovy řízení (dalšího mimořádného opravného prostředku), kterou však neprojednává Nejvyšší soud, ale soud, který v daném případě rozhodl jako poslední, za podmínky že skutkové okolnosti mají původ v nových skutečnostech nebo nových důkazech, které byly dříve neznámé.

Dokument: Usnesení vrchního soudu v kauze Davida Ratha

Usnesení soudu naznačuje, že důkazy, na které ukázaly odposlechy, se budou muset sehnat jiným způsobem. Odposlechy by například mohly nahradit výslechy detektivů, kteří je zajišťovali. Pečlivěji by měl být před soudem vyslechnut bývalý policista Libor Gregor, který na možnou korupci ve Středočeském kraji policii upozornil. Podle vrchního soudu vypovídal „zjevně vyhýbavě a nekonkrétně oproti protokolu o podání vysvětlení“.

S důvody zrušení rozsudku nesouhlasí ani pražské vrchní státní zastupitelství. Domnívá se, že byl porušen zákon, a chce proto podat stížnost, kterou předá k posouzení ministerstvu spravedlnosti. „Důvody jsou s ohledem na dosavadní rozhodovací praxi soustavy obecných soudů i soudu ústavního jen stěží odborně akceptovatelné,“ uvedla dnes šéfka pražských žalobců Lenka Bradáčová.

(epa)