Machala vedl před 15 lety tajný tým protikorupční policie s krycím názvem Mlýn Foto: archiv

Soud potvrdil muži 12 let za střelbu na exekutory v Napajedlech

Za střelbu na exekutory si Jaroslav Janota z Napajedel na Zlínsku definitivně odpyká 12 let vězení. Rozhodl o tom dnes olomoucký vrchní soud. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Janota odmítl, že by na exekutory mířil, a tvrdil, že šlo o varovný výstřel. Odvolací soud se však ztotožnil s tím, že šlo o pokus o vraždu a za mříže ho poslal také za vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Muž hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle předsedy senátu Vladimíra Rutara je trest přiměřený i vzhledem k dosavadní bezúhonnosti obžalovaného. Muž si trest odpyká ve věznici s ostrahou. „Náprava obžalovaného v mírnějším typu věznice bude lépe zaručena než mezi těmi nejvíce narušenými pachateli,“ uvedl soudce.

Incident se odehrál loni v lednu. Soudní vykonavatel obžalovanému v jeho bytě panelového domu nejprve ponechal písemnou výzvu, na kterou Janota nereagoval. Exekutoři poté k jeho bytu přišli 12. ledna, zvonili na něj a bouchali a nakonec po delší době násilně dveře otevřeli. Janota se před nimi zamkl v obývacím pokoji. Poté, co dvojice exekutorů násilně překonala i tyto dveře, namířil na ně pistolí. Oba exekutoři utekli. Janota pak vystřelil směrem k dveřím bytu, u nichž stál jeden z exekutorů, který telefonicky volal policii. Střela ho podle žalobce minula zhruba o tři čtvrtě metru.

Podle obhajoby muž nevěděl, kdo do jeho bytu vnikl, a domníval se, že jde o lupiče. V té době prý spal, byl po noční směně a situaci čelil v rozespalosti. „Jde o bizarní příběh. Začněte, prosím, pochybovat o tom, že zde sedí vrah. Nikomu nebyla způsobena újma a to nejen z důvodu šťastné náhody, jak stojí v rozsudku, ale i z toho, že na nikoho nemířil a nechtěl zranit,“ uvedla obhájkyně. „Opravdu jsem nechtěl nikomu ublížit. Zaujal jsem obranný postoj, byl jsem sám ve svém bytě a proti mě stály dvě neznámé osoby. Slyšel jsem, že spolu hovoří, ale byl jsem probuzen z hlubokého spánku. Pracoval jsem celou noc a šel jsem spát o půl osmé ráno. Nedělal jsem nic jiného, než že jsem bránil svou osobu,“ uvedl Janota.

Podle soudu však o kvalifikaci trestného činu není pochyb, obžalovaný prý dobře věděl, že jde o zaměstnance exekutorského úřadu, dvojice se hlasitě představovala. „Obžalovaný od počátku své jednání prezentuje jako varovný výstřel, průměrná osoba však ví, co je varovný výstřel a že se provádí do vzduchu,“ podotkl soudce. Řekl, že muž musel počítat s tím, že může někoho zasáhnout.

Na místo po výstřelu přijela zásahová jednotka i policejní vrtulník. Muž, který dříve pracoval u bezpečnostní služby, po domluvě s vyjednavačem policie odevzdal pistoli a otevřel. Svého činu poté litoval a exekutorům, jejichž postup soud považuje za korektní, se omluvil.

(čtk)