Prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce. Archivní foto: Hrad.cz

Zeman k novým soudcům: Potřebujeme, aby vaše rozhodování bylo průhledné a předvídatelné

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval 33 nových soudců a předsedu Krajského soudu v Praze. Od začátku února se jím stane dlouholetý soudce Nejvyššího soudu Ljubomír Drápal. Nejvíce nováčků jde do obvodů krajských soudů v Ostravě, Praze a Ústí nad Labem. Mezi jmenovanými je i nový člen Nejvyššího správního soudu, advokát Tomáš Rychlý. Soudcům Zeman popřál průhledná a předvídatelná rozhodnutí.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který prezidentovi jednotlivé kandidáty navrhl, znovu zohlednil dlouhodobou přetíženost některých soudů. Do obvodu Krajského soudu v Ostravě tak zamíří sedm nových soudců, po šesti bude pracovat v obvodu ústeckého a středočeského krajského soudu. Následuje Krajský soud v Brně s pěti nováčky a královéhradecký krajský soud se třemi. Po dvou soudcích přibude v obvodu plzeňského a českobudějovického krajského soudu, o jednoho soudce posílí pražský městský soud.

Budoucí předseda středočeského krajského soudu Drápal nahradí Ivanu Švehlovou, které končí mandát. Drápal působil od roku 1996 u Nejvyššího soudu, specializoval se na občanské procesní právo.


Projev prezidenta ČR při příležitosti jmenování soudců:

Vážený pane ministře spravedlnosti, vážený pane předsedo Krajského soudu v Praze, vážené paní soudkyně a vážení páni soudci,

minule jsme se zamýšleli nad tím, jak naše soudy pomalu pracují a jak vysoký mají podíl nevyřízených kauz. Jsem rád, že od této doby došlo k výraznému pokroku, a chtěl bych naší justici blahopřát.

Na druhé straně stále ještě trpíme jistou netransparentností naší justice při rozhodování jednotlivých soudů. Kdysi jako právní laik jsem se ptal jedné z vysokých představitelek našeho soudnictví, co soudí o sjednocení judikatury. Odpověděla mi, že tomu tak nemá být, neboť každý soudce rozhoduje podle vlastního vědomí a svědomí. Nicméně, zdá se mi, že podobně, jako potřebujeme jednotná dopravní pravidla, ale také například jednotná sportovní pravidla, aby každý soudce nepískal, jak ho napadne, a tato pravidla dodržoval, tak potřebujeme, aby i vaše rozhodování bylo průhledné a předvídatelné.

Někdy i my, právní laici, stojíme v němém úžasu před některými rozhodnutími, jako například teď, pane ministře, v kauze Rath. A skoro se mi zdá, aniž bych se vměšoval do soudního rozhodnutí, že když u někoho najdeme v krabici od vína šest nebo sedm milionů korun, jsou diskuse o jeho vině či nevině poněkud nepatřičné, ale znovu opakuji, jsem laik a ani prezident republiky nemá právo vměšovat se do rozhodnutí soudu.

Proto bych vám pouze popřál, aby vaše rozhodnutí, která nyní jako soudci budete přijímat, byla předvídatelná, byla průhledná a aby o vás nikdo nenatočil hru, která by se jmenovala „Ivánku, kamaráde“.


Loni prezident jmenoval dvě skupiny soudců – v březnu jich bylo 35, v srpnu pak 33.

Zeman dnes soudcům řekl, že při posledním jmenování soudců kritizoval podíl nevyřízených kauz. „Jsem rád, že od této doby došlo k výraznému pokroku a chtěl bych naší justici blahopřát,“ řekl prezident. „Na druhé straně trpíme stále jistou netransparentností naší justice při rozhodování jednotlivých soudů,“ dodal.

Poznamenal, že kdysi se jako „právní laik“ zeptal jedné z vysokých představitelek českého soudnictví, co soudí o sjednocení judikatury. Odpověděla mu, že tomu tak nemá být, protože každý soudce rozhoduje podle vlastního vědomí a svědomí. „Nicméně zdá se mi, že podobně jako potřebujeme jednotná dopravní pravidla, ale také například jednotná sportovní pravidla, aby každý soudce nepískal, jak ho napadne, a tato pravidla dodržoval, pak potřebujeme, aby i vaše rozhodování bylo průhledné a předvídatelné,“ řekl Zeman soudcům. Dále jim popřál, aby o nich nikdo nenatočil hru, která by se jmenovala Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? Divadelní hra Petra Čtvrtníčka reagovala na korupční fotbalovou aféru Ivana Horníka.

(čtk)