Ministr spravedlnosti na bilanční tiskové konferenci Foto: Eva Paseková

Dva roky ministra Pelikána ve funkci: Elektronický generátor má posílit důvěryhodnost justice

Změny v exekucích, v insolvenčním řízení, více zaměstnaných vězňů, prosazení návrhu zákona o znalcích nebo návrh na zavedení automatického generátoru rozdělování věcí. To jsou jen některé z věcí, které dnes ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) zmínil mezi svými úspěchy za dva roky ve funkci.

Na úvod své bilanční tiskové konference ministr prezentoval, jak snížil náklady na vymáhání dluhu ve výši tisíc korun. Po úpravách advokátního a exekučního tarifu činí náklady na vymáhání tisícikorunového dluhu 12.000 korun, zatímco před deseti lety mohly podle ministerstva vystoupat až k 29.000. Od letošního dubna pak celkové náklady takové exekuce klesnou na 7700 korun, pokud dlužník svůj dluh uhradí do měsíce od výzvy exekutora. „Pořád je to více, než bychom si přáli, ale v tuto chvíli je to limit možného,“ podotkl Pelikán.

Resort se také zaměřil na více kontrol exekutorských úřadů nebo „udělal pořádek ve zkouškách insolvenčních správců“. „Z dvaceti kontrol exekutorských úřadů jsme se dostali na 52, plán je udělat 70 kontrol za letošní rok,ů uvedl ministr.

Mezi dalšími úspěchy ministr zmínil více zaměstnaných vězňů, což je jedním z cílů nové Koncepce vězeňství. „V dnešní době konjunktury je absurdní, aby bylo zaměstnáno pouze pět tisíc vězňů, což byl stav, za kterého jsem na ministerstvo přišel,“ řekl Pelikán. Dnes se číslo zaměstnaných odsouzených včetně těch, kteří jsou zapojeni v rekvalifikačních kurzech pohybuje okolo 8 tisíc. „Koncepce vězeňství je mnohem širší, než zaměstnávání vězňů, hlavní je pokus o návrat do společnosti,“ dodal šéf resortu. Vězňům resort také nabídl možnost dluhového poradenství.

Ministr také připomněl prosazení novely občanského zákoníku, což se podle něj povedlo na posledních chvíli a to zejména kvůli prodloužení doby na přezkum svéprávnosti. Soudům na konci roku zbývalo ještě asi deset tisíc neposouzených lidí a hrozilo, že tito lidé od nového roku nabudou plné svéprávnosti. Tuto změnu již dříve ocenili zástupci justice.

V oblasti obchodního práva patří k novinkám to, že zápis společností do obchodního rejstříku mohou od května 2015 provádět notáři. Ministerstvo uvedlo, že tento způsob nyní využívá sedm z deseti nových subjektů, a zakladatelé společností s ručením omezeným tak na soudních poplatcích ušetřili přes 124 milionů korun.

Podle Pelikána se také daří modernizovat justici – soudy a věznice nově využívají na 150 videokonferenčních zařízení, a šetří tím Vězeňské službě náklady na eskorty. Plánem pro následující rok je instalace nahrávacích zařízení ve všech jednacích síních soudů.

Mezi priority, které chce Pelikán ještě do voleb stihnout prosadit, patří oddlužovací novela insolvenčního zákona, zákon o znalcích a tlumočnících nebo prosazení novely občanského soudního řádu, jejíž součástí je také zavedení elektronického generátoru rozdělování věcí. Podle ministra současný systém rozdělování na základě „kolečka“ nemusí být vždy zcela transparentní. „Bohužel se v praxi ukazuje, že minimálně v některých případech se tento systém daří zmanipulovat,“ uvedl ministr. Specializace na jednotlivých soudech se podle něj zachovají tak, jak fungují dnes. Případy bude nově bude přidělovat počítač pomocí náhodného výběru. „Mělo by dojít k výraznému posílení důvěryhodnosti justice,“ myslí si Pelikán.

Eva Paseková