Jan Chvojka je dlouhodobým právním expertem ČSSD Foto: Eva Paseková

Pelikán se s Chvojkou pře o obsazení Legislativní rady vlády, chce v ní jen nejvýznamnější právnické osobnosti

Na zítřejším jednání vlády se schyluje k dalšímu ze sporů mezi ministry za ČSSD a hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše. Tentokrát se spor odehrává mezi ministrem pro lidská práva a legislativu Janem Chvojkou z ČSSD, který je zároveň předsedou Legislativní rady vlády (LRV), a ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Předmětem sporu jsou Chvojkovy návrhy na doplnění LRV, se kterými Pelikán nesouhlasí.

Podle informací České justice Pelikán vyčítá Chvojkovi, že s ním návrhy neprojednal dopředu. Taková praxe však není podle Chvojky obvyklá, nečinili tak ani jeho předchůdci, a navíc ministr spravedlnosti je v pozici jednoho ze členů vlády, nemá vůči LRV žádnou výsadní pozici. Ministři podle něj finišují a předkládají poslední legislativní návrhy a by je vláda stihla schválit, měla by být LRV podle Chvojky v silném počtu. „Postoji pana ministra spravedlnosti nerozumím. Členové LRV jsou špičkoví experti z akademické půdy i právní praxe, kteří při svém rozhodování dbají na odbornost. Postoj pana ministra k LRV je vůbec zajímavý. Na jednu stranu to na základě jeho vyjádření vypadá, že by nejraději LRV plnou univerzitních profesorů, na druhou stranu ale neváhá požádat o výjimku z projednání svých návrhů v LRV, aby uspíšil jejich projednání vládou,“ řekl předseda LRV České justici.

Vedle Chvojky, který se stal předsedou rady počátkem loňského prosince, nyní v poradním orgánu pro legislativní činnost zasedá 28 právníků. Práci vykonávají za symbolickou odměnu, scházejí se obvykle jednou za dva týdny. „Mám problém vůbec s doplňováním v této fázi volebního období a pak s osobnostním profilem, v LRV mají být nejvýznamnější právnické osobnosti s nějakým přesahem, ne běžní praktici, byť třeba úspěšní a respektabilní“, potvrdil svůj nesouhlas s Chvojkovým návrhem České justici ministr Pelikán. Ten zároveň požádal, aby byl tento bod vlády, původně zařazený do bloku „bez rozpravy“, zařazen mezi body projednávané s rozpravou, v čemž mu bylo vyhověno.

Legislativní rada vlády je dlouhodobě terčem kritiky jak Roberta Pelikána, tak především Andreje Babiše. Podle nich je příliš akademická a údajně často zbytečně zdržuje projednávání klíčových zákonů.

Jak již Česká justice informovala, od 1. března by tak měli v poradním orgánu nově pracovat advokáti Michal Žižlavský, Tomáš Nevečeřal a Jaroslav Svejkovský, dále pedagog Michal Sobotka a také Michal Votřel z Krajského úřadu Pardubického kraje.

(epa, pd)