Nejvyšší správní soud v Brně Foto: NSS

Nejvyšší správní soud rozpustil šest mimoparlamentních stran

Nejvyšší správní soud dnes rozpustil šest mimoparlamentních stran a hnutí, dalším pozastavil činnost. Rozpuštění se týká například České strany selského rozumu a Demokratické regionální strany. Důvodem je opakované neplnění zákonných povinností, zejména nedodání úplných výročních finančních zpráv. Soud o rozhodnutích informuje na svém webu.

Rozpuštěná je také Strana globální odpovědnosti, Strana pro ekologii a zdraví, Nezávislé sdružení občanů Blanska a Strana přátel časopisu Maxim a jejich přátel za maximální svobodu projevu, za vybudování mocné armády a za život bez zbytečných omezení a zákazů.

Pozastavenou činnost mají Občané.cz, Patriot 2014, Demokracie nebo Folklor i společnost. Soud zasáhl také v případě regionálních uskupení a pozastavil činnost Frýdečanů a Místečanů, Hnutí Lepší Řepy, Karviňáků s Adámkem a Mladoboleslavského hnutí nezávislých.

Stejný problém mají PRO, SMĚR – česká cesta, Solidarita, Vlast a Zákon, Svobodná občanská samospráva, Třináctka, Volyně v dolyně a uskupení „za Morální Očistu Regionu“.

V dalších čtyřech případech soud řízení zastavil. Důvodem bylo zpětvzetí návrhu ze strany vlády, protože strany dodatečně svoji zákonnou povinnost splnily. Jde o uskupení Toryové, DOMA, Nový sever a Občané spolu – Nezávislí.

O zbytku z celkem 42 návrhů vlády na pozastavení činnosti nebo rozpuštění politických stran a hnutí, které Nejvyšší správní soud obdržel letos v únoru, padne rozhodnutí později.

(čtk)