Policie až do současnosti neměla možnost ověřit držitele dokladu pomocí otisků prstu Foto: wilivesecurity

Policisté mají nové zařízení za 46 milionů, mohou kontrolovat otisky prstů v dokladech

Čeští policisté mohou kontrolovat otisky prstů v cestovních dokladech a povoleních k pobytu. Pomocí nových zařízení jsou schopni kontrolovat biometrické údaje z dokladů i v terénu. Na tiskové konferenci to dnes oznámil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Oba projekty jsou součástí Národní kontrolní autority (NKA), kterou dnes policie představila.

Vybudování NKA vyšlo přibližně na 46 milionů korun, z 80 procent byl projekt podle Vondráška financován z norských fondů.

„Národní kontrolní autorita má za úkol spojit a ověřovat certifikáty pravosti vydávané ministerstvem vnitra a zahraničím,“ řekl novinářům vedoucí národního centra pro ochranu hranic Petr Malovec. NKA také může žádat o tzv. certifikáty přístupu, které jí umožní přístup k citlivým údajům v dokladech.

Policie až do současnosti neměla možnost ověřit držitele dokladu pomocí otisků prstu. Neměla také infrastrukturu, která by automaticky ověřovala pravost dokladů.

Cílem projektu je zvýšení možností policie při ověřování totožnosti, ať už při hraničních kontrolách, nebo i na území České republiky.

Elektronické cestovní doklady s biometrickými údaji vydává Česká republika od roku 2006, otisk prstů se začal do čipů dokladů přidávat o tři roky později.

(čtk)