Pokud se nový koncept osvědčí, vzniknou otevřené věznice i na dalších místech. Projektu je například nakloněn ředitel věznice ve Stráži pod Ralskem (na snímku) Ladislav Blahník. "Brání nám ale nedostatek prostor, to bude předmětem dalšího jednání," uvedl. Ve Stráži je 860 odsouzených, z toho 426 vězňů pracuje. Foto: vzcr

V Jiřicích na Nymbursku vznikne v říjnu po vzoru Norska první otevřená věznice až pro 100 vězňů

První takzvanou otevřenou věznici, která má vězňům usnadnit návrat do života, by mohla mít Česká republika do konce letošního roku. Vznikne v Jiřicích na Nymbursku. Projekt je nyní ve fázi přípravy výběrového řízení na dodavatele stavby. První část pro umístění 32 vězňů by podle harmonogramu mohla být hotová už v říjnu. Novinářům to dnes řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve Stráži pod Ralskem, kde se koná konference o vězeňství.

Takzvaná otevřená věznice by měla vězně před propuštěním připravit na návrat do běžného života. Pobyt se má blížit životním podmínkám na svobodě. „Sám si musí (vězeň) třeba uvařit, sám se stará, zajišťuje své potřeby,“ uvedl Pelikán. Do otevřené věznice by měli být umisťování vězni s delším trestem, strávit by tam měli od šesti měsíců do jednoho roku před propuštěním.

Jedním z cílů projektu je snížit recidivu odsouzených, která je v ČR sedmdesátiprocentní. „Největší riziko recidivy podle aktuálních výzkumů je v prvním půlroce po propuštění,“ řekl ČTK náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel.

Inspiraci pro projekt otevřené věznice hledalo ministerstvo zejména v Norsku, kde je recidiva vězňů zhruba pětadvacetiprocentní. K dispozici mají v Norsku zhruba 4000 míst v otevřených věznicích. I v tomto typu věznice ale musí vězni dodržovat určitá pravidla. „Nesmí se prát, hádat, provádí se testy moči,“ řekl dnes novinářům Kim Ekhaugen z norské vězeňské služby, který se také účastní konference ve Stráži pod Ralskem. Nejtěžší je podle něj pro vězně najít nějaké smysluplné využití volného času. Otevřené věznice mají například také v Rumunsku.

V první etapě budou v Jiřicích vystavěny čtyři obytné domy ve stylu přízemních rodinných domků a jedna provozní budova. Domy pro odsouzené budou bez mříží a bez dozorců, celý areál bude monitorován kamerami. Odhadem půjde o investici za 23 milionů korun. „Plocha, která byla vytipovaná pro výstavbu, se aktuálně připravuje. To znamená, že se provádí demolice nepotřebných objektů,“ uvedl Zimmel. Po dokončení výstavby první etapy budou následovat další. Věznice by měla pojmout až 100 vězňů.

Pokud se nový koncept osvědčí, vzniknou otevřené věznice i na dalších místech. Projektu je například nakloněn ředitel věznice ve Stráži pod Ralskem Ladislav Blahník. „Brání nám ale nedostatek prostor, to bude předmětem dalšího jednání,“ uvedl. Ve Stráži je 860 odsouzených, z toho 426 vězňů pracuje. Část jich jezdí za zaměstnáním mimo areál věznice. Dopravu do práce jim zajišťuje vězeňská služba a pod dohledem jsou odsouzení i v práci. V systému otevřené věznici by doprava a samotný pobyt v práci byl jen na nich. Pokud by ale do práce nepřišli, vrátili by se do klasické věznice a přišli o výhody.

Za přínos by otevřené věznice považoval třeba Marcel – vězeň, který si odpykává ve Stráži 68 měsíců za majetkovou kriminalitu. Do propuštění mu zbývá rok. „Když jsme ve věznici, máme vše připravené. Člověk by se takto osamostatnil,“ uvedl.
(čtk)