Foto: archiv

Rakousko chce pokutovat dvojí občanství 5000 eury a blokovat všechny cesty do EU

Registr těch, kterým bylo uděleno rakouské občanství, pokutu 5000 euro za nezákonné dvojí občanství a pokračovat v odebírání rakouského občanství navrhl na jednání rakouské Rady ministrů rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Sobotka také žádá uzavření všech tras do Evropy. Jde o reakci na hlasování pro Erdogana v referendu Turků v Rakousku a na rekordní množství Afričanů a Asiatů připlouvajících z Libye do Itálie.

Podle Wolfganga Sobotky (ÖVP) zapojení Turků v Rakousku do politiky v Turecku vypovídá o selhání integrace gastarbeiterů v Rakousku, uvedl deník Die Kurier. Rakouský ministr vnitra žádá, aby ti, kterým bylo uděleno rakouské občanství, „byli zapsáni“ a volá po lepší komunikaci mezi úřady, aby si dotyční uvědomili, že dvojí občanství je porušením rakouského zákona.

Absolutně falešná migrační politika laissez-faire

Jak je možné, že Turci v Rakousku mají přes zákaz ilegálně dvojí občanství? Jak vyplývá z textu článku, zjevně poté, co obdrží rakouské občanství, si znovu opatří občanství turecké, aniž by o tom kohokoli informovali. Od tohoto jednání má tyto osoby napříště odradit kromě odebrání občanství také pokuta ve výši 5000 euro.

Podle ministra vnitra Sobotky fakt, že téměř tři čtvrtiny rakouských Turků hlasovaly pro rozšíření pravomocí tureckého prezidenta Erdogana, ukazuje, že integrace zahraničních pracovníků v 70. a 80. letech minulého století v Rakousku, selhala.

S tím bez výhrad souhlasí ministr zahraničí a integrace Sebastian Kurz (ÖVP): „Politika laissez-faire, která převládala před pár desetiletími, byla absolutně falešná,“ řekl Sebastian Kurz. Naopak ve své nynější politice nevidí selhání a věří, že Rakousko zvolilo, co se týče přistěhovalectví, správný kurs a otázka omezení přistěhovalectví z kulturně cizích zón má nyní silnou podporu.

V Rakousku je 270 tisíc Turků, v ČR 1664

Opatrná reakce přišla od rakouských socialistů  – podle ministra Alois Stögera (SPO) by neměli být paušálně zahrnováni všichni lidé s tureckým původem do paralelní společnosti. Ministr dále upozornil, že právní sankce odejmutí rakouského občanství už nyní existuje, pokud osoba nelegálně opět přijme turecké občanství. Navíc v tuto chvíli není známo, kolika občanů se problém dvojího ilegálního občanství vlastně týká a konkrétní návrhy by se podle socialistů měly odvíjet od konkrétních údajů, tvrdí.

Počet v referendu hlasujících Turků v Rakousku pro větší pravomoci Erdogana byl druhý největší v zemích EU po Belgii (75% pro). V Rakousku jich pro Erdogana hlasovala 73,2%. V Holandsku hlasovalo pro Erdogana 71%, ve Francii 64,9% a v Německu 63,1%.To je statisticky větší procento, než celkové výsledky v Turecku, kde hlas pro Erdogana odevzdalo 51, 4% včetně zahraničních Turků.

Nejméně hlasů pro Erdogana přišlo naopak z České republiky, pouhých 12,5%, ze Španělska (13,3%), z Velké Británie (20,3%), z Polska (25,6%) a z Ruska (26%)

V osmi a půl milionovém Rakousku žije 270 000 osob s tureckými kořeny, uvádí statistika v deníku Die Kurier. Podle statistiky Českého statistického úřadu žilo v roce 2015 v České republice celkem 1 664 Turků, z toho jich 1 374 pobývalo v zemi déle než 12 měsíců.

Na rozdíl od Rakouska umožňuje Česká republika dvojí občanství stejně jako například Německo. Česká republika stejně jako Rakousko v 70. letech minulého století v současnosti uskutečňuje na žádost zaměstnavatelů nábor na dovoz cizinců na práci, cílí ale především na Ukrajince.

Rakousko chce blokovat všechny cesty do EU

Rakousko zjevně očekává další problémy s přistěhovalci z „cizích kulturních zón“. Podle vyjádření ministra vnitra Wolfganga Sobotky pro středeční vydání německého deníku Die Welt bude Rakousko žádat zablokování všech tras do Evropy, protože vývoj situace v létě je nepředvídatelný.

S tím ovšem nelze souhlasit: Vzhledem ke zvyšujícím se počtům připlouvajících osob z Libye do Itálie, vývoj předvídatelný naopak je. Jen během velikonočních svátků přivezly lodě z moře od Libye rekordní množství Afričanů a Asiatů: Od pátku 14. dubna do pondělí 17. dubna 2017 do Itálie přepravily 8 500 přistěhovalců. Od začátku roku připlulo do Itálie odhadem 27 000 osob z Libye. Bilanci Velikonoc na Sicílii přinesl deník The Local.

Podle rakouského ministra vnitra Wolfganga Sobotky je nyní důležité uzavřít po balkánské stezce rovněž středomořskou trasu právě přes Itálii. Podle jeho slov „záchrana na otevřeném moři nemůže znamenat jízdenku do Evropy“, protože právě toto dává argumenty do ruky pašerákům.

Rakousko má strach z opakování fatálního roku 2015

Rakousko podle deníku v každém případě zůstává v kontaktu s Itálií, aby bylo připraveno na každou možnost s přicházejícím teplým počasím – včetně uzavření hranic a Brennerského průsmyku. „V případě náhlého přílivu jsme schopni začít s řízením hranic v řádu hodin,“ řekl Sobotka.

Podle jeho slov se nesmí opakovat rok 2015 a jednotná Evropa musí být schopna rozhodnout, kdo k nám může přijít, kdo získá jako azyl z důvodů pronásledování a kdo nemůže v EU azyl vůbec dostat. „Signál, který byl vyslán v roce 2015 má fatální následky pro vlastní obyvatelstvo. Neomezený a nekontrolovaný příliv přistěhovalců vyvolal pocit nejistoty, se kterým bojujeme dodnes,“ řekl rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka pro německý deník.

Sobotka dále obhajoval hranici pro počet žadatelů o azyl v Rakousku. Tato hranice nyní činí 37 000 osob, avšak ministr prosazuje snížení limitu na polovinu, tedy na 17 500 osob, které budou moci ročně požádat v Rakousku o azyl. Po vyčerpání této hranice nebudou osoby vpuštěny do země. Na to podle vyjádření ministra ale zatím neslyší koaliční partner ve vládě: „Koaliční partner bohužel zavírá oči před realitou,“ popsal spor o přistěhovalce se socialisty v rakouské vládě Wolfgang Sobotka pro německý tisk.

Irena Válová