Íránec s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh by měl být podle obhájců propuštěn okamžitě z vazby. Reprofoto: ČT

Poslanecká komise: Ministr Pelikán má prověřit odposlechy v kauze Zadeh

Nakládání s odposlechy mezi obviněným a obhájcem v kauze česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha prověří ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). ČTK to dnes řekl předseda sněmovní komise pro kontrolu použití odposlechů Daniel Korte (TOP 09). Poslanci se zabývají možným pochybením žalobců v této kauze.

Korte uvedl, že se poslanci dohodli s Pelikánem na tom, že prověří informace, které mu dali k dispozici. „Neboť pan ministr evidentně neměl o těch věcech dostatek informací. Dohodli jsme se, že všechny informace, které jsme mu dali, prověří, a prověří tudíž, zdali někde nedošlo k trestnému činu, například k nadržování nebo nedbalostnímu trestnému činu,“ uvedl Korte.

Pelikán by podle něj měl informace zpracovat a přinést je na další jednání, které bude 13. července. Poslanci by měli tento den také případ uzavřít a rozhodnout o dalším postupu.

Korte v minulosti obvinil ze lži Nejvyšší státní zastupitelství, když podle tiskové zprávy shledalo v této věci pochybení jen na straně policie. Uvedlo, že žalobce se na pochybení nepodílel.

Případ se týká druhé větve Zadehovy kauzy, kdy byl s dalšími lidmi obviněn mimo jiné z ovlivňování svědků. Policie prováděla odposlechy podle Nejvyššího státního zastupitelství zákonným způsobem, ale Národní centrála proti organizovanému zločinu pochybila při nakládání se záznamy. Policisté je založili do spisu, ale neprovedli rozbor těchto záznamů z hlediska jejich obsahové a důkazní použitelnosti, včetně toho, zda neobsahují zákonem chráněnou komunikaci mezi obviněným a obhájcem v jiné trestní věci.

Kvůli těmto odposlechům podala ve druhé polovině února poprvé trestní oznámení Unie obhájců. Trestní řád použití odposlechů mezi obviněným a obhájcem zakazuje, mají být vymazány.

(čtk)