Uzákonit morálku politiků ve Francii slíbil v kampani prezident Emanuel Macron. Foto: twitter

Francouzský parlament uzákonil morálku a etiku v politice

Francouzský parlament dnes schválil druhou část zákona o morálce a etice v politice, která mimo jiné zbavuje poslance a senátory prostředků, jimiž libovolně mohli financovat projekty ve svých volebních obvodech. V rámci systému, který ale nebyl podle jeho kritiků dostatečně transparentní, se takto ročně přerozdělovalo kolem 140 milionů eur (3,7 miliardy Kč), upozornil web deníku Le Monde.

První část zákona schválily obě komory parlamentu už v červenci. Obsahuje také zákaz zaměstnávání rodinných příslušníků a nezvolitelnost zákonodárce v případě, že spáchal trestný čin. Pamatuje také na zamezení střetu zájmů – poslanci již nemohou obsazovat více volených funkcí najednou. Ministerstvo hospodářství získává pravomoc trestního stíhání volených zástupců za daňové úniky.

Zákon o morálce a etice v politice sliboval prezident Emmanuel Macron v kampani před jarními volbami hlavy státu s cílem vyčistit domácí politickou scénu. Reagoval tak mimo jiné na aféru neúspěšného prezidentského kandidáta pravice Françoise Fillona, který byl předtím favoritem voleb.

Obvinění z fiktivního zaměstnávání asistentů v europarlamentu čelí i krajně pravicová Národní fronta v čele s Marine Le Penovou. Europarlament požaduje vrácení vysokých částek.

Byrokracii proti demokracii a byrokratické ovlivňování voleb v České republice komentoval pro Českou justici v souvislosti s úřadem pro sledování a kontrolu činnosti a výdajů politiků v kampani právník a advokát Zdeněk Koudelka. V České republice je zatím morálka po vzoru Francie uzákoněna částečně. Lidé mají například stále právo zvolit si svobodně svým reprezentantem i člověka, který spáchal trestný čin a trestní řízení zatím nevedou ministerstva, ale příslušné orgány.

(čtk, ire)